USA og utviklingen i Libanon

Holdningen til Israel i Norge har snudd de siste tiårene fra å være svært positiv til veldig kritisk. Ofte lurer jeg på om det har noen sammenheng med hjemvendte soldater fra FN-styrkene som var utplassert i Libanon. Mange av veteranene jeg har snakket med endret syn på Israel mens de avtjente tjenesten sin der nede. Alle kjenner et par hjemvendte soldater.

Etter å ha ligget i en media-bakevje et tiår får Libanon masse oppmerksomhet igjen. Attentatet mot den tidligere statsministeren Rafiq Hariri har ført til et folkelig krav om en demokratisk utvikling. Foud Ajami skriver i en artikkel i Foreign Affairs om områdets moderne historie.

USA bidro til å la Syria få fritt spillerom etter Iraks Kuwait-invasjon på begynnelsen av 90-tallet. Nå har kombinasjonen av et større fokus på utviklingen av demokratier, samarbeid om diplomatisk press med Frankrike og et pragmatisk forhold til Hezbollah gitt freden en sjanse.

Et reelt demokrati og en stabil situasjon krever fremdeles mye arbeid, men USA ser ut til å ha funnet en riktig kombinasjon av pressmidler for å tvinge Syria til å Libanon kjøre sin egen utvikling.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: