Bondeviks abortseier

Kristelig Folkeparti har tapt alle sine hjertesaker, sier aviskommentatorer i Aftenposten og Dagens Næringsliv (ikke tilgjengelig på nettet). Men de har nå innkassert en kortsiktig seier på en front. Ingen partier vil fronte en utvidelse av grensen for fri abort fra 12 til 16 uker.

Sosialistisk Venstreparti sa ja til en utvidelse i sitt arbeidsprogram, mens Arbeiderpartiet på landsmøtet sa nei til forslaget fra kvinneorganisasjonen om fri abort opptil 16 uker. Det er liten grunn til å tro at SV vil bruke saken for å skape splid blant de rødgrønne.

Å heve grensen for selvbestemt abort til 16 uker vil utfra erfaringen i andre land holde aborttallene på samme nivå som i dag. Det er sløsing med tid og ressurser å ha et nemndsystem som ikke bidrar til å redusere antall aborter. I følge medisinske fagfolk er det først etter denne grensen at deres ekspertise er nødvendig for å ta en avgjørelse.

Å late som om tidspunktene som blir diskutert er tilfeldig valgt er et triks for å unndra seg en viktig diskusjon om hva vi bør utsette kvinner i en vanskelig situasjon for.

Tonje på Spaltet har fått en hissig debatt på bloggen sin etter et innlegg om abort. Men som Drusilla på Dagens Onde Kvinner sier, kampen mot fri abort er en sak som er tapt for alltid i Norge. Morbus Norvegicus krumspring om et ikke-sanksjonerte forbud hjelper ikke.

Tilhengere av en utvidet grense for selvbestemt abort bytter neppe parti på grunn av denne saken. Resultatet av unnvikenheten og de taktiske hensyn er likevel at en del velgere klør seg i hodet og lurer på hva partier de trodde de kjente egentlig mener.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: