Meta: Aftenposten skriver om Høyre, men…

Tor Andre kommenterer kommentatorne og kritiserer kritikerne.

Dybdeartiklene i Aftenposten i forbindelse med partienes landsmøter har vært bra med mye informasjon og kritiske spørsmål. Høyre får verken bedre eller verre behandling i intervjudelen av artikkelen.

Et retorisk triks fra journalist Solveig Ruud irriterer meg imidlertid. 4 steder i artikkelen (2 ganger i teksten, 1 i en underoverskrift og 1 gang i en fakta-rute) blir det listet opp et Høyre-standpunkt som så blir slengt på en men-hale:

“Høyre gir innbyggerne rett til å velge skole, men ingen garanti om at nærmeste skole ikke kan bli lagt ned.”

Utsagnene på hver sidet av men’en har helt forskjellig status. Det ene er fra programmet, det andre er en tolkning eller et svar på et spørsmål.

For øvrig er begge deler kommunepolitikk og lite relevant for den kommende Stortingsvalgkampen. Det er godt mulig at Høyre har surret det sammen, men et blikk på punktene som er listet opp under skolepolitikk i faktaboksen viser at partiet skiller langt bedre mellom Stortings- og kommunepolitikk enn de andre partiene som har vært presentert på denne måten i Aftenposten.

Redigeringen er gjort for å redusere betydningen av et standpunkt og har lite med beskrivelsen av Høyres politikk å gjøre. Journalisten tåkelegger derfor hva partiet står for. På internett ligger faktisk artikkelen under kategorien fakta.

Solveig Ruuds artikler om de andre partiene i samme serie er også kritiske. De setter fakta sammen på originale måter og inneholder nærgående spørsmål. Likevel blander de ikke sammen meninger og fakta i samme grad.

Har vi å gjøre med en frustrert kommentator innestengt i en journalist? I så fall anbefaler jeg blogging som bi-aktivitet.

Under vignetten ‘Notert’ skriver Halvor Hegtun på en måte som minner meg om Kjetil B. Alstadheims ‘Skisser’ i Dagens Næringsliv (artikkelen er ikke tilgjengelig på nettet). Hvis den skal være morsomt bommer Hegtun. Den virker mer småsnerpete.

Observasjonen er lite interessante og originale. Som kommentarartikkel er den ufokusert og virker mest av alt som ubehandlede notater. Kanskje det er det som ligger i vignetten? Men sammensettingen av informasjon gir ingen ny innsikt.

Jeg krysser fingrene for at Kjetil B. Alstadheim har en ’Skisse’ i Dagens Næringsliv i morgen som er morsom, treffsikker og driter ut Høyre på en elegant måte.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: