Reguler bedrifter konkurransedyktig

På et av mine siste landsmøter i Unge Høyre var den store diskusjonen om organisasjonen skulle ha formann eller leder (tror det var begynnelsen av 90-tallet). Jeg husker ikke hva mitt standpunkt var, enten fordi det egentlig var uvesentlig eller på grunn av fortrengingsmekanismer.

Nå går Unge Høyre i bresjen i et opprør mot kvinnekvotering i styrerommene. Et kompromissforslag betyr at loven beholdes, men man ser på andre sanksjonsmuligheter enn tvangsoppløsning av bedrifter med for lav kvinneandel i styret.

Å argumentere for noe som er lovpålagt føles litt overflødig. Alt som er bra behøver ikke å lovfestes. Mindre byråkrati og mer oversiktlig paragrafjungel er også av det gode. Men noen ganger er reguleringer på sin plass for å sikre konkurranseevnen.

Norske bedrifter med strenge miljøkrav vil være bedre forberedt på å møte en fremtid enn firmaer i land hvor dette ikke er lovregulert.

Skotske fiskeoppdrettere som har fått sydd puter under armene av EU vil bukke under for ‘mean, lean, fighting-machines’-oppdrettere fra Norge. Når betingelsene blir like, før eller senere, vil mangelen på subsidier og erfaring med straffetoll ha gjort norske bedrifter mer klar for å lykkes enn noen gang.

Bredt sammensatte styrer kan også bli et konkurransefortrinn for Norge. Bedriftseiere skjønner visst ikke at styrerommet krever langsiktig rekrutteringsarbeid for å få inn folk med variert bakgrunn.

En enkeltbedrift skjønner kanskje heller ikke at miljøarbeid er viktig, derfor må Stortinget lovregulere det langsiktige perspektivet for å gjøre Norge bedre forberedt på fremtiden. Vi bør tenke på samme måte i likestillingsarbeidet.

Trusselen om tvangsoppløsning er en ekstremt dårlig sanksjonsform. Alt bedriften behøver å gjøre er å sende inn et par fagforeningstillitsvalgte til Oslo, så kryper politikere og embetsverket for å redde arbeidsplasser. Tross alt holdt likestillingsversting Jens P. Heyerdahl, tidligere Orkla-sjef, 1. mai tale til stor jubel fra arbeiderbevegelsen i år.

Så mitt ønske er å beholde kvoteringen i styrerommene, men utvide mulighetene for sanksjonsmuligheter.

Tillegg:

Unge Høyre fikk ikke gjennomslag for sin motstand mot kvotering i bedriftsstyrer på Høyres Landsmøte.

(Innlegget finnes også på Dagbladets politikkblogg)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: