Englefall

Å gå til kildene kan være spennende. Enoks bok har stått ganske lenge i bokhyllen. Nå var det på tide å ta en titt på den etter å ha lest ‘Ute av verden’ av Karl Ove Knausgård. Der vrimler det av engler inspirert av dette gamle religiøse skriftet.

I Bibelen er englenes fall kun antydet. I Enoks bok får vi en mer utførlig historie. Knausgårds albino Noah er nok også hentet herfra.

Å lese noen av bøkene som ikke har kommet med i Bibelen er litt som å lese ‘Ringenes Herre’ etter ‘Hobitten’ (eller kanskje ‘Silmarillion’ i forhold til ‘Ringenes Herre’ blir en bedre sammenligning). Her kommer forklaringen på de små, merkelig faktaene man snubler over i for eksempel første Mosebok.

Selv om Enoks bok ikke er en offisiell bok i noen religion, så har den påvirket både den jødiske og kristne religionen. Kaballah, mystikken Madonna er så opptatt av, har Enoks bok ganske direkte som sin inspirasjonskilde.

Nå må det sies at dette er en fjellklatrerbok. Kanskje hadde det vært nok å lese forordet til Terje G. Simonsen, med noen dypdykk i de delene som virker mest interessante. Det er meget godt og sveiper innom de fleste religiøse retningene Enoks bok har påvirket. Eneste svakheten er at han er litt for glad i utropstegn!

Religiøs litteratur kan ofte bli trettende i lengden. Størstedelen av boken er en opplisting av hvor bra de utvalgte skal få det og hvor ille det urettferdige skal rammes. Sånn blir det lett når en liten gruppe skal markere seg i opposisjon til en rådende kultur. Men det er lite inspirerende for en agnostiker to tusen år senere.

Til slutt litt unyttig kunnskap: Innen noen deler av jødedommen og kristendommen tror man at Enok ble til engelen Metatron. Han dukker blant annet opp i Phillip Pullmans ‘His dark material’ og filmen ‘Dogma’.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: