Litt viktig arbeidsledighet

‘Arbeidsledighet jobb nummer 7’ var overskriften på en minileder i Dagens Næringsliv i dag (ikke tilgjengelig på internett). Den henviste til LOs store aksjon der de spurte alle medlemmene hva som skulle være organisasjonens viktigste saker. Jobb til alle var et stykke ned på prioriteringslisten.

Urettferdig, tenkte jeg. Selv om saken sto som nummer 7, var det ikke sikkert listen var sortert etter viktighet. Etter en tur på LOs sider viste det seg imidlertid at gjengivelsen var helt korrekt. Sak nummer 1 er trygg pensjon med 8303 stemmer, mens jobb til alle kommer et stykke lenger ned med 2500 stemmer.

Selvsagt er det lett å gjøre narr av resultatet, men det viser også en beundringsverdig åpenhet. Alle meninger har blitt lagt ut på LOs websider. På listen over forslag til temaer finner vi saker som neppe diskuteres til daglig på Youngstorget som ‘Begrens innvandring’ og ‘Mindre til u-hjelp’. Det tyder på en åpenhet i prosessen som jeg liker.

Spørsmålet er bare hvordan de åpne svarene har blitt telt opp og systematisert. I det arbeidet er det lett å sortere bort ubehagelig synspunkter og nyanser i meningene som blir formidlet fra medlemmene.

I sluttdokumentet som er publisert synes jeg LO dribler bort ballen. Hovedpoenget må vel være å skape legitimitet for politiske krav gjennom å vise sammenhengen mellom medlemmenes innspill og organisasjonens politiske krav. Isteden blir det viet for mye plass til intetsigende fakta. Sidene burde heller vært brukt til å presentere flere medlemmer og vist bredden i synspunkter.

Fire fagorganiserte får slippe til med sine meninger, noe som fungerer veldig bra for å vise hvem som har deltatt. Forskalingssnekkeren Eddy fra Sandnes er også velsignet åpenhjertig og klar:

“Det holder ikke å si at vi slåss mot sosial dumping for å støtte de stakkars polske bygningsarbeiderne som må slite vettet av seg for femti kroner timen. Hadde vi så øm samvittighet, måtte vi gråte blod over nyheter fra andre steder i verden, som Afrika. Vi må være oppriktige nok til å si at dette gjør vi, så ikke våre arbeidsplasser skal forsvinne i en urettferdig konkurranse, der arbeider blir satt mot arbeider.”

Jeg skulle ønske flere politikere og mediafolk var like klare og ærlige i analysene sine.

Det som mangler i sluttdokumentet er forklaringen av hvordan man gikk fra meninger til 10-på-topp-listen det endte opp med.

Prioritetslisten understreker at LO er en interesseorganisasjon med fokus på folk som allerede er i arbeid. Påvirkningskraften deres i politiske prosesser bør være deretter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: