Også du, min venn, bibliotekaren

Alle som kjemper for bedre biblioteker har min fulle støtte. Omprioriteringer skal gjøres med ryggen fri, ikke bare i nedskjæringstider. Politikere må være langt mer ambisiøse i strategien og bevilgningene til bibliotekene.

I barndommen lånte jeg enorme bunker med bøker, i ungdommen hang jeg der og i dag brukes ofte noen timer på en fridag til å bla i gjennom en variert meny av aviser og magasiner. Mens jeg satt i kulturutvalget for Høyre i Skien på begynnelsen av 90-tallet var datamaskiner med bokkartotek og internett for publikum mitt Kartago.

Derfor beklager jeg irritasjonen jeg følte etter å ha lest et innlegg om bibliotekarer i Aftenposten i går.

Bloggosfæren har stadige drypp om journalister, dommere og andre yrkesgrupper som har litt for stor tro på egen fortreffelighet. Resultatet er at de fremhever sin egen verdi på bekostning av andre.

I Bærum har kommunen vedtatt å legge ned tre bibliotekfilialer. Lokalsamfunnet protesterer. Rådmannen legger frem et forslag der kommunen legger litt ekstra penger i potten og stokker om på ressursene. Bidrar folk med litt frivillig innsats, mener han at det skal være mulig å holde bibliotekfilialene i gang.

I Aftenposten Aften i går (ikke tilgjengelig på internett) legger høyskolelektor Åse Kristine Tveit ut om hvor ubrukelige forslaget er: “Forslaget om å la frivillige erstatte bibliotekarer vitner om mangel på innsikt i hva et bibliotek er, og hvilken kunnskap som kreves.”

Alle yrker har sin kunnskap og er godt trenet i et håndverk. Likevel møter de stadige høyere kvalifiserte mennesker, som ofte kan mer enn dem på viktige områder innen eget fag. Da blir det viktig å skjønne at man har gått fra å være portvokter for kunnskap til veileder for likestilte kunnskaps- og underholdningstørste. Andre utenfor profesjonen kan også ha mye å bidra med.

I Norge har vi etter noen tiår med velferdsstat fått en kronisk frykt for frivillige. Yrkesgrupper med ryggen mot veggen fremhever sin egen profesjon i så stor grad at ingen andre tør å komme med forslag eller bidrag.

Jeg vil ha flere frivillige uten biblioteksutdannelse inn i norske biblioteker, uavhengig av om det er nødvendig for å redde bibliotekfilialene i Bærum på Rykkinn, Eiksmarka og Høvik. Bibliotekarene vil ha godt av å være åpne for å få hjelp av et engasjert lokalmiljø. Da bør de være forsiktig med å terpe på hvor ubrukelig alle andre vil være som bidragsytere i et bibliotek.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: