Avisledere med dårlig markedsteft

Folk kjøper ut fra hvem de vil være, ikke hvem de er. Markedet for klær, elektronikk, bøker, DVD og sportsutstyr hadde sett ganske annerledes ut hvis alle bedrifter skulle tatt utgangspunkt kun i hva forbrukere virkelig brukte. Det er liten grunn til å tro at markedet for aviser følger andre regler.

85 % av avislesere synes det er for mye kjendisstoff i avisene, i følge en undersøkelse presenterte under årets mediadager av professor Frank Aarebrot. 32 % ønsker mer utenriks- og kulturstoff står det i en omtale i Dagens Næringsliv på lørdag (artikkelen finnes ikke på internett).

Tull, sier mange avisfolk. Leserundersøkelsene våre viser at folk villig vekk leser om kjendiser, men hopper over de tyngre artiklene. De gjør seg mer prektig enn det de er i undersøkelser.

Mulig det, men spiller det noen rolle for hva avisene bør skrive om og putte på forsiden? Hva folk leser og hva som avgjør hvilken avis de kjøper og abonnerer på er to forskjellige ting, akkurat som hva folk vil lese og virkelig leser er forskjellige.

Bjørn Stærk sier at hvem som helst kan sy i sammen en kjendisblogg som er morsommere og spissere enn norske aviser. Helt enig. Og jeg betaler da ikke penger for noe det er lett å få bedre og gratis på nettet eller rundt lunsjbordet på jobben.

Spørsmålet aviser på nettet må stille seg er om de ønsker å være en portal med stoff fra andre kilder eller en innholdsleverandør med en egen identitet. Aviser med mye kjendisstoff kan nok oppleve at det blir mye lest, men det er flyktige kunder som forsvinner hvis de ikke finner noe egenprodusert stoff som gjør det verdt å komme tilbake.

En egenskap ved et produkt som ikke blir brukt er langt fra overflødig. En artikkel i New York Times for noen måneder siden om utviklingen i DVD-markedet fortalte at ingen så ekstramateriellet, men det var et viktig kriterium ved kjøp:

“In observing customers at Best Buy on those Tuesday road trips, [Staddon] has noted that the first thing they do is check the back of a new release to see what extras they will get. «So they’re very important in point of purchase,» Staddon explained, even if they turn out to be irrelevant once they are brought home. ”

Min påstand er altså at selv om utenriks-, kultur- og kommentarstoffet ikke blir lest, så er det avgjørende i kjøpsbeslutningen. Avisene går glipp av muligheter for å skille seg ut og kjæle litt med folks behov for å føle seg smarte ved å smøre Idol utover forsidene. Det funker på det meste andre som selges av varer og kultur, så jeg ser ingen grunn til at det ikke skal fungere for aviser også.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: