Barnslig lesetur til Venezia

Gode barnebøker er en fryd å lese og gi bort i presang. Etter å ha kunnet øse av mitt bibliotek av boktips noen år til niesen min, har hun tatt meg igjen. Resultatet er at gavekjøp i det siste har blitt gjort på mavefølelse fremfor erfaring. I ettertid prøver jeg å dobbeltsjekke at intuisjonen har holdt.

For noen måneder siden slo jeg fast at Phenomena ikke holdt mål. Forfatteren kommenterte godmodig slakten, samt svarte på en mail fra niesen min. Hun var stor fan av boken, så sånn sett var det en vellykket gave. Var jeg i ferd med å bli en pinlig surmavet onkel uten teft?

Etter å ha lest en annen bok jeg anbefalte på magefølelse insisterer jeg på at det er forskjell på skitt og kanel. ‘Tyvenes Herre’ av Cornelia Funke etablerer en spennende historie i et interessant miljø med karakterer til å tro på. Boken klarer seg til og med nesten uten magi.

En gjeng foreldreløse barn i Venezia blir ledet av en gutt som kaller seg Tyvenes Herre. En detektiv blir hyret inn av tanten til to av ungene i gjengen for å finne dem. Allerede dette referatet får det vel til å klø forventningsfullt hos de fleste med litt eventyrlyst.

Uten å dytte overtydelige mysterier og oppdrag på leseren forteller forfatteren en historie som vokser naturlig ut av hovedpersonene og hvem de er. Voksne som ønsker å være barn og barn som vil bli voksne gjør boken relevant, uten å bli for tung på labben.

Byen Venezia spiller en hovedrolle. Galtvort og Midgard blir overflødige når man har et så fantastisk sted å fortelle om. Utrolig nok er det til og med mulig å besøke Venezia. Jeg må innrømme at en familieferie dit for en god del år siden og tur på egen hånd dit i 2001 gjør meg ekstra mottagelig for stemningen i boken. Et kart på de siste sidene og mine egne minner gjorde historien svært levende.

Genremessig er boken litt uklar, men miljøet og karakterene drar leseren så raskt inn i fortellingen at det knapt er noen ulempe. Disposisjon av plottet og beskrivelsene av hva som skjer med karakterene er godt håndverk.

Boken er skrevet av en tysk forfatter. Vet ikke om det er oversettelsen eller originalen, men jeg synes noen setninger og ord var tyngre enn nødvendig. Greit å utfordre unger, men det er ingen vits i å bruke jålete språk.

‘Tyvenes herre’ kan trygt anbefales til oppvakte barn. Husk å smuglese den selv får den blir pakket inn.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: