Bloggere jager Newsweek i flokk

Mange av svakhetene til massemedia er menneskelige svakheter. Ønsket om å ha rett, for eksempel, og å slenge seg på en stemningsbølge. Derfor er det kanskje ikke så rart om vi vil gjenfinne noe av det samme i bloggosfæren.

Saken om at Newsweek har måttet dementere en artikkel hvor det sto at amerikanere under forhør på Guantanamo skylte ned Koranen i do er referert i flere norske blogger: Document.no, Secular Blasphemy, Hablog og Noe annet. I alle tilfellene forenkles saken til at Newsweek tok feil og måtte unnskylde seg.

Juan Cole understreker mer nøyaktig hva Newsweek har beklaget. Kilden deres kan ikke bekrefte at rapporten som ble omtalt i artikkelen inneholdt påstander om skjending av Koranen, men han bekrefter fremdeles at slike påstander blir etterforsket i Pentagon. Newsweek viser også til flere andre kilder for hendelser av denne typen.

I Christian Science Monitor forteller Army Sergeant Erik Saar om sine erfaringer med forhør på Guantanamo-basen. Han er sterkt kritisk til hvordan religion generelt sett blir brukt for å ydmyke fanger som i tillegg sannsynligvis har lite informasjon å komme med. Ingen Koran-nedskylling her, men mange eksempler på handlinger med samme type logikk.

I tillegg har flere bloggere gravd frem flere tidligere rapporter om skjending av Koranen. Artikkelen i Newsweek kommer altså ikke kun fra en anonym person. Mønsteret i disse kildene – tidligere fanger, en forhørsleder og en anonym regjeringskilde – gjør at påstanden fremdeles er vel verdt å undersøke.

Historien kan selvsagt likevel være gal. Om skjending av Koranen har skjedd er fremdeles et åpent spørsmål.

Kommentarene i den norske bloggosfæren har vært temmelig ukritiske til saken og kan minne om velkjent flokkmentalitet aviser og etermedier. Kommer bloggere til å tillegge seg flere dårlige mediavaner?

Tillegg:

Jay Rosen på Pressthink har en omfattende analyse av saken med lenker til en lang rekke andre steder saken diskuteres.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: