Vakkert, vitenskapelig sirkus

Alt sirkus er ikke for barn. Det var ganske gøy å se rødmende foreldre som hadde tatt med poden på Cirkus Cirkörs ‘99 % unkown’. Mens folkene på scenen snakket om sædceller, eggceller og hvordan de møtes på engelsk, lurte barna på hva den morsomme mannen sa.

Første gang man ser ny-sirkus er det lett å få bakoversveis. Noen kjente elementer er det: Sjonglering, akrobatikk og klovner kan skimtes innimellom all galskapen. Andre disipliner, som tauklatring og turning i tøystykker, er mer ukjente. Viktigst er likevel innpakningen.

En ny-sirkus forestilling legger vekt på å være en helhetlig estetisk opplevelse. I tillegg til de mer eller mindre tradisjonelle kunstene bruker gruppen elementer fra dans og teater.

Mange av anmeldelsene har vært preget av åpen munn og haken i gulvet. Dette var min fjerde forestilling med gruppen og jeg er fremdeles imponert.

Tema for ‘99 % unknown’ er kroppen. Det begynner med unnfangelsen og slutter med en slags død. Programmet forteller at gruppen har jobbet sammen på workshop med leger i forberedelsene. Tema binder alt sammen på en bra måte. Vitenskap er et alt for sjeldent tema for kunst.

Musikken er spesialkomponert, framføres live og gir forestillingen en ekstra trøkk. Kostymene er fargesterke, men der barndommens sirkus var glorete blir Cirkör elegant.

Alle deltagerne har karakterer som de spiller fra publikum kommer inn i salen til teppet går ned. Underveis jobber gruppen utrolig bra sammen. Lite av det som skjer er tradisjonelle og forutsigbare numre. Alt glir organisk i hverandre, som om det var improvisert frem. Det er viktigere å gjøre noe vakkert enn noe vanskelig.

Forestillingen klarer hele tiden å overraske. Jeg lo lykkelig hver gang artistene gjorde noe totalt uventet på scenen. Og det skjedde hele tiden.

Vanligvis finner jeg et eller annet å sette fingeren på, men her var jeg så glad gjennom hele forestillingen at jeg står over.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: