Karl Marx nye, norske manifest

Den konservative spaltisten David Brooks har fått besøk av Karl Marxs spøkelse. Den gamle filosofen har en oppdatert versjon av det kommunistiske manifest myntet på vår moderne tid:

“I informasjonsalderen, hvor kunnskap er makt og penger, blir klassekampen utkjempet mellom den utdannede elite og de underutdannede massene.”

Utgaven av manifestet i New York Times er mest relevant for USA. På en bortgjemt webside fant jeg imidlertid noen avsnitt som tyder på at dokumentet også kan være aktuelt for Norge:

“Fra de tidligste årene holder borgerskapet andre klasser nede. Gjennom et komplisert system av pengeoverføringer til seg selv gir den et skinn av å hjelpe andre.

Barnepass for den øvre middelklassen blir enklere og billigere, mens de med dårligst råd må betale mer. Støtteordninger for fattige og innvandrere blir møtt med hvisking om urettferdighet.

I skolesystemet snakkes det varmt om mindre karakterer og kvalitetssjekking, samt mer prosjektarbeid og elevstyrt undervisning. Barn i den utdannede eliten vil trives som fisken i vannet. Underutdannede klasser blir forvist til praktiske fag, spesialundervisning og relativisme som vil holde dem på sin plass i generasjoner.

I pensjonssystemet kjemper middelklassen gjennom fagforeninger for tjenestepensjoner for de med trygge jobber og regler som bedre støtter opp om lang utdanning, mens byrden blir lesset over på unge uten utsikt til å eie egen bolig og få arv før de har nådd pensjonsalder.”

Akkurat som David Brooks tror jeg ikke på klassekampen, men det kan jo hende Karl Marx har noen poenger likevel.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: