Filter: Effektive forhør og krig med Kina

Tor Andre skriver om papirmagasiner: The Atlantic.

Atlantic er i juni tilbake i toppform etter en litt slapp mai-utgave. To artikler skiller seg positivt ut: En om effektive forhørsteknikker av krigsfanger og en om hvordan USA vil møte en militær trussel fra Kina.

Stephen Budiansky tar utgangspunkt i et dokument skrevet av Major Sherwood Moran under andre verdenskrig. Han hadde erfaring med å forhøre fanatiske japanske krigsfanger.

Konklusjonen hans var at de beste resultatene fikk man ved å behandle fangene med respekt og vennlighet:

“…[E]n virkelig tøff forhører har den nødvendige selvtilliten til å vite at han har overtaket, selv når han er vennlig.”

Resultatene Moran oppnådde i forhold til andre gjorde at det amerikanske forsvaret la om forhørsteknikkene sine.

En ting er at USA har mistet anseelse og autoritet verden over på grunn av fangebehandlingen i krigen mot terror. Vel så viktig er det at metodene som blir brukt er lite egnet for å oppnå resultater. Under andre verdenskrig ble de vurdert som gammeldagse og derfor endret.

Nå har vi lest nok artikler om klesimport og kinesisk valuta for en stund. Robert D. Kaplan har brukt noen måneder med PACOM, den delen av det amerikanske militæret som har Asia som fokus. Han kommer tilbake med mye informasjon om hvordan de tenker om Kina.

I hvilken grad deres vurderinger av kjempen i øst er korrekt kan det stilles spørsmålstegn ved, men artikkelen inneholder mye interessant informasjon om utviklingen i Asia. Kaplan er ikke i tvil om at det er her ting vil skje fremover:

“Midt-Østen er forbigående. Det amerikanske militærets konkurranse med Kina i Stillehavet vil definere det 21. Århundre. Og Kina vil bli en mer formidabel motstander enn Russland noen gang var.”

Artikkelen er ikke lagt ut, men et intervju på nettet gir et sammendrag og kommentarer fra Kaplan på spørsmål og motforestillinger som har dukket opp etter at artikkelen ble gitt ut.

I forbindelse med feiringen av freden etter andre verdenskrig sa noen til meg at de synes det var rart at det ble feiret med militærparader. Jeg syntes det var helt naturlig. Mange glemmer hvor viktig militæret er for de fleste nasjonene i verden. For å skape fred i Irak er det helt nødvendig å få på plass en lokal væpnet styrke.

Det er ikke nødvendig å være pyroman for å kjøpe brannforsikring.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: