Papirbretting på Grünerløkka

Traileren til ‘Thomas Hylland Eriksen og historien om origamijenta’ får meg til å tenke på svenske undergrunnsfilmer fra 60-tallet – minus mykpornoen. Svart/hvitt og farger i fin blanding, lett jazz-aktig musikk, store bokstaver og en voice-over som antyder noe veldig meningsfullt.

Filmen er langt morsommere enn traileren skulle tyde på. Den naive Loe-aktige humoren treffer godt. Manuset er oppfinnsomt, skuespillerne passer rollene og spiller dem bra. Jeg fikk meg et par gode latterbrøl. Strevet med å realisere drømmene sine er det lett å gjenkjenne seg selv og andre i.

En ung filmregissør skal lage en film om problemet med å gjøre noe som betyr noe i dagens ny-liberalistiske samfunn. Thomas Hylland Eriksen blir intervjuet i prosjektet. Ganske fort blir han avledet av historien om origamijenta som blir fullstendig oppslukt av papirbretting. Hennes problemer begynner når hun føler at hun må dele sitt engasjement med andre gjennom en film eller bok.

De to historiene blir litt smør på flesk. Begge handler om folk som ikke klarer å realisere prosjektene sine. Å sette dem opp mot hverandre blir som å si at vann ligner på vann. Med 50 minutter har jeg en mistanke om at filmen egentlig er to kortfilmer.

Litt sjarmerende slumsing som i Mongoland er greit nok, men er det nødvendig at noen takninger er ute av fokus? Mulig dårlig håndverk hadde en dypere mening jeg ikke fattet.

Filmen er perfekt for en gjeng kunstnere, akademikere og wannabes som oppvarming før en lang kveld med diskusjoner og atskillig flasker rødvin på kafé på Grünerløkka. Den er underholdende for alle som godtar konseptet. Utenfor høyskolegrytene i de store byene vil filmen falle død til jorden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: