Sommeren er TV-tid

Verden går fremover. Nå serverer TV-kanalene oss gode og ferske serier også på sommeren. Under følger en kjapp vurdering av det vi blir budt på de neste månedene.

Deadwood’ ser absolutt mest lovende ut. En skikkelig skittenrealistisk western der banneordene og bloddråpene flyr veggimellom. Sarte sjeler bør holde seg unna.

Første episode kjørte i gang med en sheriff som forhindret lynsjing ved å henge forbryteren selv. Dermed er tonen slått an for denne beskrivelsen av et totalt lovløst samfunn og hvordan folk oppfører seg i naturtilstanden. Langt fra hyggelig, men veldig severdig.

TV-selskapet HBO lar serien ta seg den tiden den trenger for å sette seg. Forvent derfor ikke fyrverkeri og full baluba hele veien. Allerede etter andre episode var jeg overbevist om at serien var mer enn solid håndverk. Morgenbladet har lagt ut en solid artikkel om serien.

Etter premieren på ‘Medium’ var jeg i tvil. De synske evnene til Allison virket litt for godt. En skeptisk sheriff og at hun ikke kunne forutsi regnvær var eneste motstand hun møtte. Dessuten hadde jeg den svært vellykkede ‘Dead Zone’ friskt i minne.

Gode kritikker og seersuksess ble bekreftet forrige uke. Istedenfor ukens mord å oppklare fikk vår synske venninne i oppgave å plukke ut en jury. Original vri allerede i andre episode. Tvil og ambivalens underveis fører også til plusspoeng, selv om slutten ble litt for beleilig.

Viktigste grunn til at jeg ble sjarmert er imidlertid Patricia Arquette som husmor. Deilig å se en heltinne som ikke er superberte med korte skjørt og høye karatespark. Samlivet med støttende, forvirret mann og barn setter de fantastiske hendelsene inn i en hverdagslig ramme.

CSI:NY’ har gått noen uker og er selvsagt ikke så bra som originalen i Las Vegas. Mysteriene er overkompliserte og uten eleganse. Jeg begynner å innse at det er begrenset hvor mange nye teknologier man kan fremstille i teknosexy sekvenser med musikk og teknikere i hardt arbeid.

Karakterene er foreløpig uten særtrekk, med ett unntak. Byen New York er det som får meg til å komme tilbake hver tirsdag. Jeg elsker den. Mange serier blir tatt opp andre steder, deretter blir tilfeldige bybilder editert inn. Det blir kunstig. ‘CSI:NY’ derimot formelig oser av realistisk metropol.

Science fiction-serien ‘4400’ er som å se mange gamle venner sydd sammen som et Frankenstein-monster. Fascinerende og noe jeg synes jeg har sett før, men urovekkende fordi sømmene er for tydelig.

Hadde serien vært laget for 15 år siden ville den vært fantastisk, men manus, dramaturgi og regi virker litt gammeldags i 2005.

Ryktene tyder på at ‘4400’ i løpet av den første korte sesongen klarer å komme med noen tilfredsstillende svar, samtidig som den åpner for nye plot. Kanskje den i løpet av neste sesong (som startet forrige uke i USA) klarer å vokse sammen til noe som står på egne ben uten at skjøtene mellom gamle idéer blir alt for tydelig.

Nip/Tuck’ holder koken som en av de mest fascinerende seriene på TV, til tross for at operasjonsscene gjør at jeg holder meg for øynene.

Lost’ er kjempegøy, selv om folk som har smugtittet på slutten klager på mangelen på svar. Her må Abrams og kompani finne en løsning snarest, hvis ikke så detter jeg av i neste sesong.

Serier som jeg har sluttet å se de siste månedene er ‘Smallville’, ‘OC’ og ‘Frustrerte fruer’. ‘24’ ser jeg når den kommer på DVD.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: