Media-Pollyanna

På grunn av at sommeren endelig synes å være i anmarsj og generelt godt humør velger jeg en positiv vinkling på mediakritikk i dag. Nok om alt dumt og leit, nå vil jeg peke på et par bra ting!

Kunnskap og viten. Når Aftenposten fortalte om et glanset bilag på fredager til høsten fryktet jeg nok en samling av håndvesker, designmøbler og dillete portrettintervjuer å pakke annonser inn i. Redaktørens uttalelse om ‘kunnskap og nytte’ beroliget meg ikke helt. Å trekke om møbler kan vel også passe inn under dette mottoet.

Gleden var derfor stor da jeg så en stillingsannonse i avisen på tirsdag der de søkte etter vitenskapsjournalist. Endelig noen skribenter som kan gangetabellen, samt skjønner forskjellen på astronomi og astrologi. Kunnskap av den typen jeg liker ser ut til å få mer plass i Aftenposten.

Interaktive nyheter. I sammenheng med Avisenes dag på torsdag fortalte nettredaktørene i Dagbladet, VG og Aftenposten om sine visjoner for fremtidens avis. Arild Kveldstad i Aftenposten sier at ‘redaksjonen mister den unike posisjonen som avsender med et lydhørt publikum’. De andre følger opp med lignende toner. Det tyder på at media vet hvor brukerne går og hvor de må bevege seg, selv om de fremdeles famler litt med å komme ditt.

Åpen, respektfull og kritisk. Saken Rebecca Traister skriver om i Salon er liten (en datingtjeneste), men likevel tjener den som et eksempel på noe jeg vil se mer av i journalistikk. Hun er ekstremt åpen om sine egne fordommer i møte med den kristne lederen for firmaet hun undersøker:

“I am a pagan, single, 30-year-old feminist with strong suspicions about the ever-creeping tentacles of the religious right. Warren is a married psychologist grandpa with a divinity degree, a Californian by way of rural Iowa.”

Intervjuet er preget av en kritisk og respektfull holdning. Hele prosessen i arbeidet med artikkelen og vurderingene som er gjort underveis er tydelig. Som leser har jeg fått langt mer informasjon til å gjøre meg opp min egen mening enn om det hadde vært en kynisk avsløring blandet med surmavede kommentarer.

Så eksemplene på positiv utvikling finnes også der ute.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: