Meta: Handlingsreferat holder ikke

Tor Andre kommenterer kommentatorne og kritiserer kritikerne.

En bokkritikk må være mer enn det handlingsreferatet overstrødd med superlativer Terje Stemland presenterer leserne i Aftenposten i dag. ‘Scipios drøm’ av Iain Pears er en svært ambisiøs bok om hvordan menn på tre forskjellige tidspunkter i verdenshistorien møter en krise i kulturen.

Forfatteren har tidligere levert den svært solide historiske kriminalthrilleren ‘Et skilt ved korsveien’. Et dødsfall i Oxford på 1600-tallet blir fortalt fra fire forskjellige perspektiver. Hver gjenfortelling gir ny og dypere innsikt i personene og den historiske settingen. Den fanger tidsånden etter den engelske revolusjonen i årene forut for Neal Stephnsons Baroque-triologi.

Egentlig liker jeg best Iain Pears upretensiøse serie med kriminalbøker, kunsthistoriemysteriene. Hver av dem er på lengde med en Agathe Christie-bok og er smart strandlektyre. Jeg oppdaget dem på loffetur i Italia etter å ha lest ‘Et skilt ved korsveien’. Perfekt reisefølge.

Med stor interesse for idéhistorie burde derfor ‘Scipios drøm’ være perfekt, men høye ambisjoner er ikke nok. I 1600-tallsthrilleren forteller hver hovedperson sin historie sekvensielt.

I årets bok blandes historier med flere hundreårs mellomrom friskt og ganske tilfeldig. Overgangene er langt fra naturlig. Sammenhengene blir enten for vage eller for preget av opplagte klisjéer.

Språket er også alt for flatt og ensartet gjennom hele boken til å kunne fange tidsaldrene. La oss kalle stilen en intellektuell Saga om Isfolket. Margit Sandemo kan være fin koselitteratur, men det er ingen grunn til å geniforklare slike bøker.

I kritikken til Stemland savner jeg noe utover handlingsreferatet. En vurdering av overgangene mellom kapitlene som beskriver forskjellige tidsaldre og språkbruken burde være et minimum.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: