Graff: Satire eller grisetegning?

Fremskrittspartiet er aktuelle som regjeringspartner en gang i fremtiden, sa Lars Sponheim i VG i forrige uke. I Dagbladet kommenterer Halvor Elvik saken. En illustrasjon til kommentaren av Finn Graff viser Venstrelederen som hjelper galten Carl I. Hagen med å ta purken Erna Solberg bakfra.

Nå går diskusjonen høyt om dette er over streken. Drusilla og diverse venstrekvinner mener det er kvinnediskriminerende.

Cathrine Sandnes i Dagsavisen forsvarer Graff med en retorikk som hadde fortjent en bedre sak. Som vanlig fra henne får vi svært mediakonvensjonelle synspunkter i et litt spenstig språk:

“Men selv kvinner må finne seg i å bli latterliggjort når de gjør dumme ting. Selv kvinnelige politikere må tåle å bli kritisert. Og er man blant landets desidert mektigste kvinner, så kan man ikke komme og grine når noen tegner deg som en gris og ikke som en prinsesse.”

Altså, går du i miniskjørt må du finne deg i å bli voldtatt.

Problemet med argumentasjonen er at Erna Solberg ikke var involvert i saken som ble illustrert. Det var Sponheim som mente at Fremskrittspartiet kunne være regjeringspartner i fremtiden. Men en kvinnelig politiker må kanskje regne med å bli latterliggjort når en person fra et annet parti hun sitter i regjering med sier noe dumt…?

Kommentarene ser ut til å ha glemt hva saken dreier seg om. Media er inne i en blodtåke av pressefrihet og kvinnediskriminering hvor det viktigste er glemt.

Tegningen er irrelevant for saken den illustrer. Den gjorde at folk blar over en artikkel de ellers ville ha lest. Den gir ingen ny innsikt i forholdet mellom Hagen, Solberg og Sponheim. Mislykket, mislykket og mislykket. Da står vi igjen med en grisetegning.

Istedenfor å rope opp om kvinneundertrykking og trykkefrihet burde man spørre seg om tegningen er bra.

Finn Graff er rett og slett en dau satiriker. Parodien på han fra første episode av Uti Vår Hage er langt morsommere enn tegningene hans. Det er et dårlig tegn for samfunnskritisk humor.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: