Nostalgisk på Cinemateket

80-tallet har formet mitt forhold til film i ganske stor grad. I sitt nye program feirer Cinemateket tiåret som ga oss skulderputer og høysåtehår med en kavalkade av høydepunktene fra yappenes storhetstid.

Foruten de store Hollywood-filmene vises to filmer som tente meg på asiatisk film.

A Chinese Ghost Story er en heseblesende Hong Kong-actionfilm med grimme magikere, tvekjønnede demoner med merkelig fysogonomi, vaier-fekting og kjærlighet. De klarer til og med å få inn et sangnummer.

Alt var svært imponerende for en filmklubbnerd i en norsk småby. Et banneuttrykk har satt varige spor: «Din forbannede taoist». Man må sikkert være oppvokst i Kina for å forstå alvoret i en slik besvergelse.

Asiatisk humor treffer ikke alltid et vestlig publikum, men Tampopo er virkelig morsom. Rammehistorien handler om en enke som får hjelp av en lastebilsjåfør til å lage verdens best nudler. På veien tar filmen flere avstikkere i sketsjelignende opptrinn.

Blandingen av mat og erotikk har Tampopo felles med et annet høydepunkt som vises, nemlig den estetiske og amoralske Kokken, tyven, hans kone og hennes elsker. Kannibalismen er kanskje litt mye å svelge for en del, men det er en vakker film.

Ellers er det et usedvanlig rikholdig program for de to neste månedene med mange andre klassikere, men særlig de asiatiske filmene er noe jeg ønsker et gjensyn med på et stort lerret.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: