De døde gjør opprør

 Revolusjonen var ikke død. Mannen som startet den moderne zombie-filmen, George Romero, slår i sommer til med ‘The land of the dead’. Etter mange år uten penger til å lage noe som helst gjorde en renessanse for genren det mulig for regissøren å vende tilbake med en fantastisk film.

Handlingen foregår noen år etter de forrige filmene. I en skyskraper sitter lederen for en øy av sivilasjon i en verden som har gått under og siterer George Bush. Sammen med en elite bor han i en gigantisk kjøpesenter holdt i gang av arbeidere som samler forsyninger i ingenmannsland og beskytter byen mot zombier som banker på porten for å komme inn.

Monstrene er først og fremst sultne på menneskekjøtt, men i ‘The land of the dead’ begynner de også å jobbe sammen og bruke redskaper. Zombiene er skumle og eter seg gjennom enorme mengder gørr, men det er lett å føle sympati med de stakkarslige likene som prøver å etterape et liv de vagt husker og vil inn i de store, lyse husene.

Noen som kjenner seg igjen? Rike folk i vesten sitter i sitt elfenbenstårn båret på ryggen av vanlige arbeidsfolk og den tredje verden. Her blir det opprør!

Politisk kunst og underholdning blir fort kjedelig og forutsigbart. Alt for ofte blir det en selvgod måte å fortelle hvor smart man er og hvor dumme alle andre er. Science fiction-elementet og zombiemetaforer gjør noe som fort kunne blitt selvfølgeligheter nytt og friskt. Slafsing i innvoller og snacksing på fingre er i hvert fall ikke politisk korrekt.

Stephen King sa en gang at han gjerne ville skape uhygge på en intelligent måte. Hvis ikke det gikk skremte han leserne. I verste fall satset han på å gjøre noe skikkelig kvalmt. George Romero bruker hele skalaen, i tillegg til real action.

Karakterer, replikker, bilder og situasjoner stopper akkurat litt før det blir latterlig. Så langt må konseptene presses for å nå sitt absolutte potensiale i en film for gutta. Skikkelg braut, som Thomas M. Skriver om ‘Sin city‘.

Settes opp på listen for årets beste filmer, vil bli sett en gang til på kino og er en sterk kandidat for DVD-kjøp.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: