Rikinger har lite å bidra med

Diskusjonen om Unge Høre-leder Torbjørn Røe Isaksens analyse av velferdsstatens problemer fortsetter i Morgenbladet med et innlegg av SV-politiker Audun Lysbakken. Jeg bet meg merke i noen linjer om behovsprøving av støtte:

”[Isaksen] snakker om advokaters makspris i barnehagen og Trygve Hegnars barnetrygd. Det kan være forførende retorikk, for ingen Hegnar trenger barnetrygd. Men det finnes ikke så mange av ham heller. Å avskaffe universelle ordninger vil selvsagt ikke handle om Hegnars barnetrygd, men om støtten til vanlige småbarnsforeldre. Det er ingen penger å spare på å ta trygden fra de rike, men hvem som virkelig vil få regningen, skriver Isaksen forståelig nok ingenting om.”

Nettopp!

Og konsekvensen av det må være at SV umiddelbart legger på hyllen retorikken om at skatte- og avgiftsøkninger kun vil ramme rike. Den trygge middelklassen, deres kjernevelgere, vil måtte regne med å betale for å øke offentlig sektor. Inntekter fra rikinger og skatteunndragelser er like retoriske som Hegnars barnetrygd. Det er lite å tjene på å øke skatten til rikingene. De finner smutthull uansett. Middelklassen sitter igjen med konsekvensene av å vri om skatteskruen.

Mitt ønske er at middelklassen betaler mindre i skatt og får mindre penger fra det offentlige. De totale offentlige utgiftene må ned, men et overskudd i endringene brukes på mer målrettede tiltak enn i dag for å hjelpe de som har det vanskeligst.

Økonomisk omfordeling i samfunnet må gå mellom klasser. I dag tas penger inn og deles ut igjen til de samme menneskene i middelklassen. Universelle velferdsgoder blir avlat for å parkere en masse mennesker i en vanskelig livssituasjon.

Rikingene har lite å bidra med her. Det er bare én eneste samfunnsklasse som kan bidra seriøst for å bekjempe fattigdom: Vi som har det ganske bra, men føler at vi trenger litt mer penger for å leve det livet vi ønsker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: