Jenter på randen

Omsider er en skikkelig sonefri DVD-spiller på plass og jeg kan få sett noen amerikanske TV-serier som har ligget en stund. ‘Dead like me‘ og ‘Wonderfalls‘ har begge en jente i hovedrollen som har en ironisk og kynisk innstilling til et liv som ikke er helt som forventet. I tillegg har de forfatteren Bryan Fuller og en ganske skrudd humor felles.

George går fort lei av universitet. Etter å ha blitt skremt ut på jobbjakt av moren får hun et toalettsete fra en romstasjon i hodet. ‘Mannen med ljåen’ som tar henne har gjort sin kvote, derfor må hun ta over for han.

Livet som guide for de nylig døde viser seg å være langt mer prosaisk enn man skulle tro. Superkreftene er få og arbeidet hardt. Heldigvis for oss havner George på teamet som tar seg av bisarre ulykker. Serien går ikke av veien for å gjøre dødsfall hysterisk morsomme.

Kortversjonen av serien ville være ‘Six Feet Under‘ krysset med ‘The Office‘. Kontrasten mellom de seriøse temaene (død, tap og meningsløshet) og det hverdagslige skaper mye humor. Der man ikke klarer å få en latter ut av eksistensialisme slenges det på litt slapstick.

Når serien finner den rette balansen mellom alvor og humor fungerer den veldig bra. Idéene er gode og skuespillerne lager gode og interessante typer.

Problemet er at fremdriften stopper litt opp etter de første episodene. Det virker ikke som om skaperne har tenkt gjennom hvordan ‘Dead like me’ skal fungere som en serie. Vi får vite svært lite om verden og bi-historiene om familien integreres dårlig med resten av fortellingen. Ingen må jo vite at George er ‘mannen med ljåen’. I tillegg truer overspill og masete musikk med å ta overhånd.

Likevel er jeg veldig glad i serien og anbefaler alle å prøve et par episoder. Det er litt som en lillebror som har dårlig koordinasjonsevne og er litt treig, men som ellers er svært kreativ og hyggelig.

Vurderingen av ‘Dead like me’ har blitt langt strengere på grunn av ‘Wonderfalls’. Jeg har knapt vært så helhjertet fan siden Buffy.

En av de første prosjektnavnene på serien var ‘Touched by a crazy person’. Og det oppsummerer konseptet bra for de som har sett engleaktige damer som går rundt og hjelper folk med å få skikk på livet sitt på TV før. Bryan Fuller og Tim Minear (sistnevnte har jobbet på blant annet Angel og Firefly) legger inn en solid dose ironi. Blandingen var så forvirrende for amerikanerne at serien ble stoppet etter fire episoder. Nå er alle 13 som ble laget utgitt på DVD.

Hovedpersonen Jaye er ferdig med 5 års studier i filosofi. Nå har hun flyttet til hjembyen og jobber i en suvenirbutikk hvor tilbringer tiden med å gjøre minst mulig. Kveldene brukes på stambaren hvor hun sladrer med venninnen om den håpløse familien.

Så begynner små plastikkdyr å fortelle Jaye hva hun skal gjøre for å hjelpe fremmede som krysser hennes vei. Stemmer fra oven hører ikke helt med i hennes verdensbilde.

Historiene har sine feelgood-øyeblikk, men ironien er så sentral at det knapt er sjenerende. Hver episode er en avsluttende ‘hvem hjelper vi i dag’-fortelling, mens sesongen samlet fungerer som en slags romantisk komedie.

Idéene fra Bryan Fuller og de andre manusforfatterne er like bra og morsomme som i ‘Dead like me’. Forskjellen er at noen, sannsynligvis Tim Minear, har forstått hvordan galskapen kan fungere som en TV-serie. Regissør Todd Hollands visuelle touch innfører virkemidler fra thrillergenren. Til sammen balanseres elementene svært godt.

Både hovedroller og gjesteroller gjør en super innsats. Caroline Dhavernas som Jaye er spesielt bra. ‘Ligner hun litt på Willow?», foreslo noen under en DVD-kveld. Ja, kanskje, men hun har et mye større register å spille på og har bedre komisk timing.

På kommentarsporene snakker folkene bak om hvordan man bygget opp til sesong 2 og 3. Sånn sett er det litt tragisk at dette er de eneste episodene som vil bli laget. På den andre siden er de 13 episodene ‘Wonderfalls’ vi har en avsluttende historie som føles veldig tilfredsstillende.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: