Ungdommens bystyre med SV

SV mener at kommunens innbyggere bør være med på å bestemme hvordan deler av kommunebudsjettet skal fordeles. Klassekampen har rett i at Erna Solbergs beskrivelse av forslaget som 70-tallradikalisme er for enkel.

Problemet er at SV, sammen med Fremskrittspartiet, er det partiet på Stortinget som mest systematisk sentraliserer beslutninger til Stortinget. Flyttingen av makt skjer gjennom nye lovpålagte oppgaver med for lite penger og øremerkede tilskudd. Hadde SV fått alle sine forslag i gjennom hadde det blitt langt mer av dette. Med stadig større del av budsjettet bundet opp får kommunen liten handlingsfrihet.

Å trekke flere med i beslutninger er å begynne i feil ende. Først må lokaldemokratiet få mer innflytelse på egen drift. Makt må omstendelig flyttes fra stortingsrepresentant Audun Lysebakken til partiets lokalpolitikere. For å være konkret, et forslag om skolemat må komme som et krav fra skolene og kommunene, og ikke som et benkeforslag på slutten av vårsesjonen foran et valg i Stortinget.

Rikspolitikere må klare å holde kjeft hvis en kommune gjør en prioritering Oslo-representantene er uenig i, for eksempel legge ned biblioteker og kulturtilbud for å opprettholde sykehjemsplasser.

Resultatet er ellers at masse folk trekkes med i diskusjoner om ingenting. Jeg kjenner det igjen fra ungdommens bystyre i mange kommuner. Elever blir invitert til å diskutere piss eller fordele noen titusener til saker som ikke betyr noe. Mange lokalpolitikere føler seg allerede sånn i dag. Det virker mer passiviserende enn aktiviserende.

La oss utfordre SV til å være konkrete i valgkampen. Hver gang vi ser noe på en løpeseddel som har med lokalpolitikk å gjøre, spør hvorfor stortinget tar makt fra lokalsamfunnet i en så viktig sak. Spør i hvor stor grad stortingspolitikere vil oppmuntre til at kommunene vil få mulighet til å ta valg på tvers av partiets standpunkter. Da får vi vite hvor høyt lokaldemokratiet virkelig står i kurs.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: