Redd Union på rett måte

Trusselen om nedleggelse av Union i Skien har fått meg til å vende tilbake til lokalavisen Varden igjen. I dag kan den lokale Høyre-helten Thor-Herman Thorsen fortelle at kroken på døra for fabrikken vil sette flere enn de 380 arbeidsplasser på fabrikken i fare. Stillinger i skogbruket i nabofylkene, entreprenører og transportbransjen vil også forsvinne.

Da kan det være fristende å vedta lover mot nedleggelse av arbeidsplasser eller gjennom høyere etterlønn gjøre det dyrt for bedriftseiere å legge ned.

Problemet er at kostnaden som skal skremme et konsern fra å legge ned også betyr en tilsvarende høyere terskel for å opprette arbeidsplasser. I kalkylen for om nye arbeidsplasser skal startes opp må denne typen kostnader med i beregningen. I sum vil nok forslagene fra Arbeiderpartiet og SV gi et minusresulatet for det norske arbeidsmarkedet.

Hovedbegrunnelsen til Norsk Skog for å legge ned Union er at konsernet som helhet får bedre lønnsomhet. På verdensbasis er det overproduksjon av papiret som produseres i Skien.

Nedleggelsen er mer et spørsmål om å redusere mengden papir på verdensmarkedet enn å overføre arbeidsplasser til utlandet, derfor hjelper det lite at arbeidsplassene er lønnsomme eller at andre eiere ønsker å overta.

Saken smaker derfor mer av kartellvirksomhet i papirindustrien enn markedsliberalisme.

Børge Brendes omstillingspakke til produksjon av bokpapir er neppe av interesse for Norske Skog. Strategien i konsernet har vært å konsentrere seg om avis- og magasinpapir. Å bygge om Union til å produsere bokpapir kan være lønnsomt, men passer ikke inn i konsernets større planer om å fokusere på færre produkter. Dessuten kan det skape problemer med europeiske konkurransemyndigheter.

Jeg har langt større tro på å tvinge Norsk Skog til å selge til andre eierinteresser. Pisken Børge Brende bruker ved å true med å frata dem en gunstig kraftavtale er sikkert ment å virke i denne retningen. For lokalsamfunnet og industriutviklingen i Norge er det her støtet må settes inn.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: