Sytete næringsliv må passes på

Kritikken fra politikere som mener Norske Skog viser dårlig samfunnsansvar skyter over mål. Næringslivsledere som mener regjeringen gjør feil i å engasjere seg beskytter bedriften mot reel kritikk. Og den politiske opposisjonen som kritiserer regjerningen for å gjøre noe de er enig i, fordi de da ikke kan kritisere dem for å ha gjort noe annet i valgkampen, er direkte latterlige.

Den norske stat har sponset Union med en kraftkontrakt til en verdi av 120 millioner kroner (kilde: Dagens Næringsliv). At næringministeren gjør oppmerksom på at de vil miste denne ved å lukke Union er ikke bare en rett, men en plikt.

Jeg håper Børge Brende gjør alvor i å stoppe denne kontrakten og slutter å gi nærings- og bedriftsspesifikke subsidier i fremtiden. Europeiske konkurransemyndigheter vil uansett ikke godta det. Av samme grunn var næringministerens forslag om å gi tilskudd til en omstilling helt unødvendig. Det vil bare skape komplikasjoner. En slik type støtte har tiden løpt fra.

Direktør i Norsk Skog Jan Oksum virker temmelig sytete når han først avviser omstillingspakken med begrunnelsen om at dette ikke endrer tilbudet av avispapir, for deretter å be om å få beholde en subsidiert kraftkontrakt.

Hovedproblemet mitt er at bedriften ikke ønsker å selge. Nå har to investorer sagt at de er interessert i å legge 100 millioner på bordet. Da begynner kostnaden ved å stenge portene å bli klare:

120 millioner for tapt kraftkontrakt
100 millioner for å la være å selge
500 millioner i etterlønn
100 millioner i diverse opprydning (anslagsvis, Hydro betalte 300 millioner for dette og 150 millioner til et næringsfond ved stenging på Herøya)

Nedleggelsen vil spare Norske Skog 200 millioner pr år, så det vil ta dem i hvert fall 5 år å få noe igjen for dette. Hvor mye som kan kuttes ned på disse utgiftene ved å selge er vanskelig å si, men en del vil det nok bli.

Norske Skog kan ikke selge for å konkurrere med seg selv, blir det sagt. Noe av begrunnelsen for å gi slipp på Union er at den produserer bokpapir og må utvikles i denne retningen for å bli lønnsom, mens resten av konsernet driver med avis- og magasinpapir. Fabrikken i Skien vil derfor ikke konkurrere med eksisterende virksomhet. Begrunnelsen må derfor være en annen.

I Europa etterforskes Norske Skog av ESA for kartellvirksomhet, samarbeid med andre bedrifter for å styre prisen på papir. En razzia er allerede utført. Konkurransetilsynet i Norge bør også følge opp denne saken.

Med begrunnelsene som har kommet frem så langt er manipulasjon av papirmarkedet den mest nærliggende grunnen for nedleggelse. At noen skogeiere i tillegg mener konsernet manipulerer markedet for trevirke i Norge, gjør ikke saken bedre.

Å sørge for et vel fungerende marked er en hovedoppgave for myndighetene. Bedriftsøkonomisk kan det godt være mulig at det lønner seg å trikse på denne måten, men nasjonaløkonomisk må det slås hardt ned på. Fokuset i saken bør snarest mulig bevege seg bort fra tåkeprat om samfunnsansvar og ny lovgivning til hvordan Norge kan bidra til arbeidsplasser og reel konkurranse.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: