Frekke dansker og en hjemvendt kineser

South Park‘ kan være hysterisk morsom når den går løs på amerikanske fordommer med bannende småunger og politisk ukorrekthet. Likevel ender hver episode med en liten moral som kan oppfattes ironisk, men jeg har ofte følelsen av at den er mer alvorlig ment enn godt er. Det går an å være frekk og i overkant belærende på samme tid.

Team America‘ synes jeg tippet over. Store deler var en standard action-film som fikk humoren sin mer fra marionettene enn et oppfinnsomt manus. Kilden til kilevinkene til høyre og venstre virket mer som frustrasjon over en forvirrende virkelighet enn vill humor.

Det totale anarki i ‘Terkel i knipe‘ er derfor befriende morsomt. Her finnes ikke en gang en ironisk moral. Vår vettskremte helt Terkel er sympatisk, men kan knapt sies å være noen rollemodell i sine valg. Skolegården er en jungel der overlevelse er det eneste som teller.

Legg til banning som hadde fått en nordlending til å rødme og vold som i en Tarantino-film, så får du den første slasheren for barn.

For 10 – 12-åringer er definitivt målgruppen. I motsetning til ‘South Park’ er ikke hovedpersonene liksom-barn som forteller voksenvitser. Mine skoledager ligger i en fjern fortid, men jeg kjenner igjen hvordan unger handler og reagerer.

Mye av humoren går på å strekke strikken så langt som mulig og så litt til. For meg funket det veldig bra. Filmen har en fin, naturlig rytme som gjør det mulig å godta overdrivelsene. 3D-grafikken er langt bedre enn utklippsdukkene i ‘South Park’. Stilen er en mellomting mellom ‘Jimmy Neutron‘ og ‘To trøtte typer‘.

Jeg har puttet den opp nederst på listen med kandidater til årets favoritter. Det betyr en 4/5 på terningen.

Du verden så godt det er å se Jackie Chan i en skikkelig action-film igjen. Shanghaifilmene var ganske morsomme, men jeg var drittlei av å se Hollywood plassere han i gjentatte roller som forvirret kineser. Humor er et av Jackie Chans varemerker, men han har et videre register å spille på.

New Police Story‘ blir aldri Oscar-materiale. Til det er alt tolket og spilt for bredt. Likevel klarer filmen noe Hollywood-filmer utrolig nok klarer å rote bort gang på gang: Oversiktlig, morsom action og en historie som gjør at du bryr deg.

Første del av filmen viser hvordan Wing går fra å være den beste politimannen i Hong Kong til å bli en fyllik, deretter jobber han seg opp til å hamle opp med skurken som tok knekken på han. Motstanderne er Valgerds våte drøm: En nihilistisk gjeng med dataspillentusiaster som gir hverandre poeng for utførte forbrytelser.

Jacke Chan har regissert stuntene og de spenner over hele registrert av øvelser vi kjenner fra hans tidligere filmer: Hardbarka skytescener, klassisk kung fu, spektakulære hopp og biljakter. Filmen er tydelig laget for å vise bredden i hva han kan gjøre etter at amerikanerne har unnlatt å utnytte talentet hans til fulle. Den gamle mesteren gir oss likevel en slåsskamp i bakrus for å tilføre noe humor.

Dette er sannsynligvis en av de best rett-på-DVD-filmene som kommer ut i år. En solid firer og et must for action-fans.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: