Anonyme regjeringsspekulasjoner

Solheim kan bli utenriksminister, meldte Aftenposten på lørdag. Bakgrunnen for artikkelen var anonyme kilder. Det betyr at vi som lesere er helt prisgitt journalistens vurderinger av om personene han har snakket med er sentrale og troverdig.

I forslag til nye retningslinjer til Vær Varsom-plakaten heter det at kilder for informasjon skal identifiseres med mindre særlige hensyn tilsier noe annet. Tidligere lå vekten på hensynet til kildevern.

Utviklingen skyldes et høyere krav til at journalisten skal være etterprøvbar for leseren. Det skaper høyere troverdighet i en tid der media er under press fra kritiske brukere.

Ingen særlige hensyn skulle tilsi anonyme kilder i denne saken.

Journalisten har de siste tiårene vært en autoritet som leseren skulle stole på hadde gjort alle nødvendige vurderinger. Watergate-saken med den anonyme kilden ‘Deep Throat’ var heltehistorien. De siste årene har lesere blitt mer oppmerksom på at maktpersoner som opptrer uten navn i vel så stor grad bruker journalistene i sitt eget spill. Derfor strammes bruken av anonyme kilder inn internasjonalt.

Kildene i artikkelen undergraver den offisielle partilinjen om å ikke delta i regjeringsspekulasjoner og Aps talsmann for utenrikspolitikk. SVs posisjon i fremtidige forhandlinger blir styrket. Høyres forsøk på fremstille de rødgrønne som forvirret og farlig radikale i utenrikspolitikken bekreftes. Kildene bruker altså avisen i et internt partispill for å styrke egen posisjon.

Norske journalister burde i mye større grad presse kilder til å stå frem. Det som holder dem igjen virker heller å være å unngå å legge seg ut med personer som kan komme med senere godbiter enn å beskytte dem.

Aftenposten har sagt klart i fra at de ikke vil bruke lederartiklene til å anbefale en stemmeseddel. Jeg synes det er betryggende å vite hvor en avis står. Idealet mitt er åpne dagsordner. Dagens Næringslivs har sagt at de skal flagge parti før valget. Om dette er grunnen til at de, etter min mening, har landets beste politiske kommentarer skal være usagt.

Artikler kun basert på anonyme kilder er langt mer gammeldags enn lederartikler med partianbefalinger. Avislesere blir stadig mer kritiske og da vil de selv kunne følge politiske vurderinger journalistene gjør.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: