Mer Stompa enn Ringenes Herre

Forrige helg på bursdagsselskap 3 dager til ende leste alle Harry Potter i krokene. Reportasjene fra nattsalget av den ny boken avslørte at voksne trampet ned de søte små for å få vite hva som skjedde på Hogwarts. En buss eller t-banevogn uten et cover med J K Rowling er mer mistenkelig enn en tikkende svartmusket mann med vid og gjenkneppet frakk.

Det kan være greit å minne alle voksne som klager på for mye kostskole om at dette er en barnebok. Gjenkjennelse gir litt trygghet i en ellers utrygg verden der elevene på Hogwarts er under konstant fare for å bli drept av Death Eaters. Harry Potter er mer Stompa enn Ringenes Herre.

Selv koste jeg meg gjennom midtpartiet hvor handlingen besto av svært kyske romantiske forviklinger blandet med en innføring i Voldemorts historie. J K Rowling har en fantastisk evne til å skape sympatiske karakterer med enkle virkemidler. Blandet med humoren gjør dette bøkene til en vitaminpille for leselysten. Såfremt man går til boken med de rette forventningene.

Når dramatikken braker løs på de siste hundre sidene får spenningen større dybde ved at vi har blitt glad i hovedpersonene. Magi og action virker enklere enn det er. Avslutningen på forrige bok synes jeg ble litt rotete, men nå har virkelig Rowling kvesset pennen.

De to siste bøkene har vært preget av dårlig redigering og mye fyllmasse. Min favoritt i serien er ‘Fangen fra Azkaban’ hvor det episke og skolehverdagen er godt balansert. Likevel er årets bok en større prestasjon. Å trekke sammen trådene fra 5 tidligere bøker og forberede avslutningen krever langt mer i disposisjonen av stoffet.

Bok nummer 7 må komme snart. Jeg har allerede en haug med teorier om hva som skjer og hvorfor. Nå brenner jeg etter å se hvor Rowling har tenkt å parkere historien.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: