Tallskrekk i norsk helsepolitikk

Dagens Næringsliv har de siste ukene tatt temperaturen på helse-Norge. Artikkelserien ‘Kostbar helse’ går fremdeles og kan trygt anbefales. Den gir bred kunnskap. Synd lite av den blir lagt ut på nettet.

Litt motvillig ser politikere fra de fleste partiene ut til å være enig med lederskribenten i Dagens Næringsliv: Hovedgrunnen til problemene er at Stortinget ikke tør å foreta vanskelige valg.

Debattene de nærmeste ukene vil nok være fri for denne typen innrømmelser. Billige politiske poenger er morsommere enn prioriteringer. Nå unner jeg debattanter litt høystemt retorikk, men det må avbalanseres med realiteter.

Et eksempel på unnlatelsessynder er lokalsykehus. Å opprettholde dagens antall koster mye ekstra penger som kunne vært brukt på å behandle flere bedre. Få inngrep og mindre erfaring i behandling av komplikasjoner på lokalsykehus fører også til dårligere kvalitet og dødsfall.

I valget mellom effektivitet og kvalitet på den ene siden, og tryggheten ved et sykehus i nærmiljøet på den andre siden vinner som regel lokalbefolkningen som går i fakkeltog. Politikerne nøler med å gjøre de valgene de vet ville være best for helse-Norge.

I lørdagens Dagens Næringsliv foreslår helseminister Ansgar Gabrielsen at statistikk om kvaliteten på sykehus må offentliggjøres: Dødstall, pasienttilfredshet og antall korridorpasienter. For at fritt sykehus-valg skal være reelt må denne informasjonen være tilgjengelig, mener han. At det også gjør det mulig å diskutere noe annet enn følelsen av trygghet ved nedleggelser er nok et underliggende punkt på dagsorden.

Med holdningen til media og politikere kan det bli vanskelig å diskutere pengebruk på en saklig måte. Årets store eldredebatt har vært kritikk av at kommuner har kontroll på hva hjemmehjelpen bruker tid på fremfor å finne ut hvordan de som trenger det mest kan få den hjelpen de trenger.

Når kommuner som fører statistikk blir fremstilt som følelsekalde er det naturlig at folk skygger unna realfag og at vanskelige valg blir utsatt av politikerne.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: