Alternativ bruk av anonyme kilder

I USA har flere medier, deriblant New York Times, strammet opp retningslinjene for bruk av anonyme kilder. Er praksisen nødvendig for å få frem en viktig nyhet skal den refereres på følgende måte:

«Alltid når anonymitet innrømmes skal det være tema for en klar forhandling for å komme frem til formuleringer som forteller leseren så mye som mulig om plasseringen… til kilden… Såfremt mulig… skal artikkelen konsist forklare hva slags avtale som ble inngått mellom reporter og kilde, samt kaste lys over grunner og kildens motiver.»

Dersom Aftenposten skulle fulgt samme standard i artikkelen om at Jagland kan bli vraket i en rødgrønn regjering kunne artikkelen ha blitt noe som dette:

«Jagland kritiseres kraftig av sentrale folk i Ap. som ikke vil stå frem med navn. De anonyme kildene ønsker ikke å bli rullet i tjære og fjær på Youngstorget på grunn av sitt fraksjonsspill for å støtte egne kandidater, undergrave Arbeiderpartiets utenrikspolitiske talsmann og den generelle valgkampstrategien. Journalisten så ingen grunn til å presse på for å sitere kilden med navn i tilfelle personen kan by på mer saftig stoff senere eller en jobb i sitt fremtidige PR-byrå.»

Inspirert av en artikkel i Atlantic Monthly september 2005

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: