Full barnehagedekning er enkelt og umulig

Mange påstår at de kan ha to tanker i hodet på en gang. Noen ganger er det lurest å ha én, ta et problem av gangen. Full barnehagedekning hadde vært enklere å få til hvis partiene gikk et skritt videre fra å være enig om målet, til å stoppe tiltak som undergraver det.

La oss for eksempel slutte å gi penger til foreldre som lar være å bruke barnehager. Staten deler ikke ut noen ekstra kroner til meg hvis jeg ser DVD istedenfor opera og teater et år. Kontantstøtten er et misfoster av en subsidie. Den samfunnsnyttige effekten av hver krone er langt lavere her enn om de hadde vært brukt på barnehager. Meld meg inn i Høyre-folk mot kontantstøtten.

Barnehageforlikets minstepriser gjør imidlertid full barnehagedekning til et bevegelig mål det blir umulig å treffe. Flere vil benytte tilbudet når prisen går ned. Når ungene er borte hele dagen og alle ser at det er mulig å plasser poden i et pedagogisk tilbud, kommer flere løpende. Etterspørselen vil øke.

Full barnehagedekning bør taes først, fordi det gir større forutsigbarhet og bidrar til å nå det viktigste målet. I dag er det fullstendig tombola for mange mennesker om barnehage er på plass. En pris går det an å ta høyde for i planleggingen av ny jobb eller flytting. Tilgang til barnehage blir tilfeldig.

Ansvaret for å sette prisen bør ligge hos kommunen. La innbyggerne bestemme selv hva de vil betale og hva slags tilbud de ønsker. Alternativet er at Stortinget bør ta over hele tilbudet og gjøre det obligatorisk. Ingen god løsning etter min mening, men med målene og reguleringene som blir gjort sentralt nærmer vi oss dette i praksis.

Om vi om 4 år har en barnehagedekning som dekker alle behov i dag, vil vi fremdeles få skandaleoppslag. Folk vil være misfornøyd med å ikke få plasser nærme nok hjem og arbeid. De vil etterspørre nye ting, som kveldsbarnehage, parker og åpne tilbud. Endringer i hvor folk bor vil føre til nedlegginger eller problemer å få plass sammen med naboungen.

Alt dette vil føre til avisoverskrifter av typen: ”I verdens rikeste land påstår politikerne vi har full barnehagedekning, men se her…” Selv om statistikken i 2005 ville vist at Kristin Halvorsen hadde dratt veddemålet sitt i land, ville være misnøyen råde.

Full barnehagedekning ville altså være enklere hvis det virkelig var det man satte alle ressurser inn på, men reelt umulig fordi folks forventinger forandrer seg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: