Kildekritikk av amerikanske medier

«Kan vi stole på amerikanske medier?», spør Jan Arild Snoen i en analyse i en serie om norske avisers rapportering fra USA. Som grunnlag for en større artikkel i Samtiden om temaet legger han ut undersøkelsene sine på nettet og inviterer leserne til å diskutere dem.

En interessant sak i denne forbindelsen er historien til Judith Miller, journalisten fra New York Times som sitter i fengsel for å nekte å utlevere kildene sine. Mange på venstresiden er irritert fordi hun i større grad enn andre publiserte mye tvilsom informasjon som baserte seg på anonyme kilder i Det Hvite Hus. Avisen er absolutt liberal, men det er viktig å huske på at journalister og særlig kommentatorer spenner over hele spekteret. Denne bakgrunnen har vært lite fremme i norske medier i omtalen av saken.

Utvalget av informasjon i USA er ekstremt bredt. I 2002 tilbrakte jeg et år der. New York Times og Washington Post er bra som en start på dagen, men en internett og magasiner er helt nødvendig for å få full oversikt.

Norske bloggere er ofte før ute med en del nyheter fordi de leser med den bredden jeg etterlyser. Jeg skjønner ikke vitsen med å sende en korrespondent når det er opplagt at han kun har lest aviser og sett kabelfjernsyn. Å intervjue tilfeldige mennesker på gaten kan da ikke regnes som journalistikk.

Resultatet av Snoens arbeid skal bli spennende å lese. Jeg håper flest mulig bloggere bidrar med kritiske kommentarer underveis.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: