Muslim-fokus svekker kamp mot terror

«Alle terrorister er muslimer», påsto Fremskrittspartiformann Carl I. Hagen i partiutspørring i går. Når han ble gjort oppmerksom på bevegelser som IRA og ETA, svarte han at ‘nasjonale konflikter’ ikke hadde noe med dette å gjøre. Så hvis baskerne sprenger tog i Spania er det ille, men først når Al-Quida står bak er det ordentlig terrorisme.

Hvis jeg er velvillig innstilt kan jeg tolke han slik at terroren fra disse organisasjonene ikke vil ramme oss i Norge, men unøyaktige uttalelser av denne typen er en fare for bekjempelsen av angrep på sivile. Historisk er selvmordsangrep og drap på sivile langt mer sammensatt enn Hagen ser ut til å skjønne.

Godtar vi enkle forklaringer og setter i verk tilsvarende enkle tiltak, skaper vi en blindsone terroristene kan utnytte. Å velge ut mistenkte på bakgrunn av rase og delvis religion gjør det vanskeligere å finne virkelie trusler.

Salon fortalte i begynnelsen av uken om resultater av en undersøkelse i New York etter at politiet ransaket personer på bakgrunn av rase. Disse var overrepresentert på kriminalitetsstatistikken, men resultatet var at politiet kastet bort mer tid på å stoppe uskyldige personer og fakke færre forbrytere. Selv om en gruppe er overrepresentert som lovovertredere, betyr det ikke at det hjelper å stoppe tilfeldige personer i denne gruppen på gata.

Løsningen er at politiet reagerer på mistenkelig adferd. Dette resulterer i langt mer effektivt politiarbeid. Artikkelen har også relevans til terrorisme fordi den nevner eksempler på aksjoner hvor ytre kjennetegn hjalp lite, mens adferd burde fått varselklokkene til å ringe. Israel har gjort seg samme typer erfaringer i arbeidet mot selvmordsangrep.

Så her har vi en offensiv måte å argumentere mot Fremskrittspartiets knytting av noen innvandrergrupper til forbrytelser og terrorisme: Det fører til dårlig politiarbeid og at færre forbrytere blir tatt. Konklusjonen blir den samme selv om det skulle være riktig at de samme gruppene er overrepresentert på kriminalitetsstatistikken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: