Norges største tankesmie

Vampus ga meg dårlig samvittighet for å skrive om visjoner i politikken med sin kommentar til norske tankesmier så langt: «Kom igjen da – MEN NOE! Provoser! Slutt å mase om at ‘noen’ må bli mer prinsippielle!»

Nå har Civita levert noen interessante innspill, men de har i liten grad nådd frem til en offentlighet som har tatt tak i og diskutert deres forslag til løsninger.

Men det er jaggu ikke lett. Jeg har prøvd i flere dager nå å komme frem til noen konkrete idéer å kaste på bordet som en illustrasjon på hva jeg mener.

  • Lokalpolitikk er en av mine hovedinteresser. Jeg vil ha null øremerkede bidrag på statsbudsjettet, friere skatteøre og mindre nasjonale normer. Da er jeg klar for at innbyggerne kan få være med på å styre de lokale budsjettene. Om resultatet blir sosialistiske kontrollkommuner eller liberalistisk frislepp spiller ingen rolle. Jeg vil ha lokalt selvstyre.
  • Samferdsel er en opplagt kandidat. Der vil jeg ha slutt på kunstige motsetninger mellom vei og kollektiv. Skal vi komme noen vei må det satses bredt på begge deler. Utbyggingen av denne typen infrastruktur virker så knuslete når vi sammenligner med tidligere tiders tog- og veiutbygging. La oss ta med bredbåndsutbygging og lokale wi-fi områder i byene (selv om arbeidsgiveren min, NetCom, neppe vil like det siste). For denne typen tjenester er det helt greit med litt sosialistisk politikk, bare det skaper resultater.
  • Innen skole og forskning vil jeg høre konkrete og vanskelig mål (såkalte ‘big and hairy’). Vi skal være best i verden! Hvorfor ikke? Noen må jo ligge på topp også, og det kan like godt være Norge. Jeg vil se fritt skolevalg, sentrale prøver og nasjonal satsing på bruk av elæring. Regjeringens mål om at 3 % av BNP skal brukes på forskning i 2010 er et skritt på rett vei, men det må følges opp av konkrete planer. Dessuten hadde det vel vært bedre å målt resultatet enn innsatsen.

Hvis vi som bloggere klarer å heve blikket, så er vi Norges største tankesmie. I tillegg til en masse smarte mennesker, så brynes tanker og idéer mot hverandre hele tiden. La oss legge retorikken på hyllen for et lite øyeblikk og finslipe det visjonære utsynet.

La oss sette dagsorden for neste valgkamp ved å by på de største idéene og det beste stedet å diskutere dem.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: