Liksom-visjoner i kultur

1 % av statsbudsjettet til kultur i 2014 ønsker Arbeiderpartiet og halehenget (SV og Sp). I tillegg vil de ha en kulturlov.

Hva pengene skal brukes til står det mindre om når vi slår opp i politikkens A – Å på deres websider. I en debatt på TV om dette i uken som gikk gjentok Trond Giske gang på gang kulturskole til alle barn som den store saken.

Dermed begynner Stortingspolitikerne å blande seg inn i kommuneøkonomien igjen. Hvis Trond Giske virkelig vil gjøre noe med kulturskole er øremerkede midler som tvinger lokalsamfunnet til å prioritere dette eneste løsningen.

Tre ting jeg misliker ved dette forslaget:

  • En visjon må dreie seg om konkrete resultater, i det minste hvor samfunnet skal satse. Hvor mye penger som settes inn bestemmes av hva man ønsker, ikke et tilfeldig ‘gjett-på-et-tall’-mål.
  • Greit at politikere må tenke mer langsiktig, men er det så lurt å binde opp partiets politikk så konkret to stortingsperioder fremover? Hvis målet ikke nåes blir det enda lettere å skylde på endrede forhold. Men la meg være litt raus og si at det er godt at de rødgrønne tenker fremover. Da vil jeg i det minste ha et delmål for hvor langt de skal ha kommet til neste valg hvis de sitter i regjering.
  • Kulturlov er resolusjons- og symbolpolitikk. I den grad den har effekt vil den binde kommunene og redusere deres handlingsfrihet, både for kultur og andre områder i lokalsamfunnet.

Jeg går jevnlig på teater, konserter og utstillinger. Det er veldig viktig at barn får tilgang til opplevelser gjennom den kulturelle skolesekken og mulighet til kurs, men tilfeldige tallmål for innsats og lovregulering er verre enn ingenting.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: