Konsekvenser av Katrina

Noen ganger er det nødvendig å innrømme egne begrensninger og la være å si noe. Jeg har ikke vært klar for å mene noe som helst om Katrina. På søndag skjønte jeg at det måtte bli en bloggartikkel om temaet for meg, før eller senere.

Helt utslagsgivende var et podcast fra ‘Meet the press‘. I USA var dette et TV søndagrituale for meg. Programmet er et seriøst talk show med journalisten Tim Russert. Han pleier å være grundig og pågående i utspørringen av politikere, men i forrige ukes program virket han usedvanlig aggressiv ovenfor lederen for den føderale redningsaksjonen i New Orleans.

Størst inntrykk gjorde hjelpearbeideren Aaron Broussard som brøt sammen i krampegråt under et videointervju. Her var det ikke en høflig tåre eller klump i halsen, men fullt sammenbrudd. Så der satt jeg på t-banen med vognen full av smilende/skulende/lesende Oslo-borgere, mens en liten flik av virkeligheten nådde lenger inn i hjernebarken og følelsene mine enn avisreportasjer, artikler på internett og TV-sendinger.

Media forteller mange historier. Aftenposten fokuserte på ‘liv-tross alt’ i dag i historien om tvillingene i kuvøse som overlevde. Nå skal jeg ikke klage på media igjen, men her er mine konklusjoner så langt. De beveger seg hele tiden og kan fremdeles forandre seg.

Er redningsarbeidet dårlig?

I sammenligninger med tsunamien i Asia er det viktig å huske på at Katrina har feid vekk infrastruktur langt innover i landet. Kjempebølgen etter jul feide med seg en smal stripe langs kysten. Et intervju med en hjelpearbeider på The World som hadde vært begge steder forklarte den vanskelig situasjonen på denne måten.

På lokalt plan burde en full evakuering blitt satt i gang langt tidligere. I motsetning til i en Hollywood katastrofefilm er det ganske klart at all informasjon var tilgjengelig. Det var ikke bare en gal vitenskapsmann som skjønte noe var galt. Lokale myndigheter burde ha reagert langt raskere. Vanligvis tar det flere dager å tømme en by på størrelsen til New Orleans.

På føderalt plan har redningsinnsatsen i ettertid vært preget av dårlig koordinering og en organisasjon som bærer preg av fokus på terror fremfor naturkatastrofer. Et eksempel er haugevis med brannmenn fra hele landet som i flere dager har spilt kort på et hotell fordi man ikke har fått dem ut dit de trenges.

Er Bush ansvarlig?

For den føderale delen, men ikke den lokale.

Presidenten har stått i spissen for en omorganisering som har omplassert organisasjonen som steller med redningsaksjoner (FEMA) under Homeland Security, det nye organet som ble opprettet etter 9/11 2001. Bevilgninger og fokus har blitt kanalisert til terrorisme fremfor naturkatastrofer.

Hadde politisk ansvar bare dreid seg om hva man ville med et tiltak, ikke uforutsette konsekvenser, så hadde det vært en enkel sak å ta på seg verv. Bush ønsket selvsagt ikke å svekke beredskapen mot naturkatastrofer, men det er det han har gjort.

Viser bildene fra New Orleans en rasediskriminerende evakuering?

Det viser nok først og fremst at evakuering ble satt i gang for sent.

I hvilken grad man hadde virkemidler for å få ut fattige folk av byen er uvisst. En ting er sikkert, det krever sterkere lut enn det som ble brukt. I tillegg til mangelen på biler vil ofte de med en leid leilighet, få eiendeler, lite penger på bok og begrenset sosialt nettverk utenfor byen være mer motvillig til å flytte på seg enn middelklassen. En evakuering som tok hensyn til dette har vi ikke sett tegn til.

Situasjonen i New Orleans har gjort det tydelig at de fattige rammes hardest i en naturkatastrofe. Underklassen i USA har sjelden vært så tydelig.

En sosiolog kommenterte at forbrytelser sjelden skjer i krisesituasjoner med mindre de sosiale spenningene allerede er store i samfunnet. Svakheter ved behandlingen av sorte, fattige i USA har blitt tydelig gjennom katastrofen, selv om man ikke kan si at behandlingen av dem har vært direkte rasistisk.

Har dette noe med miljøvern å gjøre?

Sludder. Man kan gjerne være uenig i USAs miljøpolitikk, men en underskrift på Kyoto-protokollen gjør ingen forskjell med en orkan utenfor stuedøra.

Vil noe forandre seg i USA?

De siste månedene har pressen blitt stadig mer kritisk til presidenten når det gjelder for eksempel Valerie Plame-saken og Irak-krigen. Aggressiviteten fra journalister har etter min vurdering vært eksepsjonell den siste uken. Selv vanligvis lojale aviser og TV-stasjoner har vært kritisk. I media kan man ha nådd et tipping point i forhold til dekningen av president Bush.

For øyeblikket sier presidenten at ansvar for dårlig redningsaksjoner skal diskuteres senere. Uoffisielt sprer anonyme kilder i administrasjonen beskyldninger mot lokale myndigheter. Jeg håper ikke denne feige dobbeltkommunikasjonen virker.

Besøkene til katastrofeområdene har så langt vært preget av temmelig umusikalske uttalelser fra presidenten. Han har skrytt av lederne av mislykkede operasjoner, spøkt og virket stiv. Mamma Bush tar likevel kaka med denne uttalelsen under omvisning i en flyktningleir: «What I’m hearing which is sort of scary is they all want to stay in Texas. Everyone is so overwhelmed by the hospitality. And so many of the people in the arena here, you know, were underprivileged anyway, so this–this (she chuckles slightly) is working very well for them.»

I utgangspunktet ser ikke meningsmålingene så verst ut: 46 % synes Bush har håndtert situasjonen godt. Tatt i betraktning hvordan amerikanere samler seg rundt presidenten sin i en krisesituasjon virker dette ganske svakt.

Tillegg 09.09.2005:

Viser problemene i New Orleans konsekvensene av et fattig offentlig system?

Jeg forsto kommentarene til Hege Duckert i Frokost-TV dithen, men uttalelsen må plasseres i skuffen for sludder. New Orleans hadde masse problemer før Katrina som ble avslørt i ettertid og avslørte problemer. I seg selv skapte ikke dette problemer. Dårlig redningsaksjoner skyldes i vel så stor grad dårlig koordinering fra et byråkrati med nok ressurser, både egne og fra givere i andre deler av landet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: