60-år gamle tillitsvalgte småbarnsforeldre

Slitne og usikre velgere kan tyde på mange hjemmesittere i år også. Stian Hopmark på Milblogg finner ingenting om det temaet som er viktigst for han i valget, forsvarspolitikk, selv etter aktiv leting etter svar. Derfor blir han hjemme.

Som markedsføring er valgkampen utrolig gammeldags. Da tenker jeg ikke på kjedelig og stive plakater. Kule reklamer blir lett bare pinlig. Det jeg tenker på er at den retter seg mot en uspesifisert masse med velgere som alle skal ha mer eller mindre de samme interessene.

Akkurat som i enhetsskolen så snakker lærereren…. ehm… jeg mener politikerne og media til en ikke-eksisterende gjennomsnittselev… velger. Så hvordan ser denne velgeren ut?

Basert på valgmateriell, sakte gjentakelse av slagord og reklameplakater som gir nostalgiske minner om 50-tallet gjetter jeg på at alderen er rundt 60 år. Skolevalgene virker litt friskere, kanskje i overkant, men de færreste ser hva som foregår der.

Alt dreier seg om unger. Alle kjenner noen med unger, er sikkert logikken, så en hvilken som helst sak må sees ut fra ‘fremtidens generasjon’. Når Giske skal snakke kulturpolitikk, for eksempel, dreier det seg først og fremst om kulturskole og den kulturelle skolesekken. Kanskje det er grunnen til lite forsvarspolitikk. Vanskelig å gi det en barnevinkling.

Humoren er stort sett av typen som overbeviser tillitsvalgte, men irriterer og støter fra seg alle andre. Et vrengbilde av samfunnet og noen merkelapper på motstanderne bidrar til å samle troppene. Kostnaden er flere sofavelgere.

Konklusjonen min er at valgkampen retter seg mot partitillitsvalgte småbarnsforeldre som vokste opp på 50-tallet.

Er det noen alternativer? Det er det alltid.

  • Partibloggene på VG er en tapt mulighet til mer direkte kontakt med velgerne. Nettsidene må kunne klare å fange opp folk utenfor Frankenstein-målgruppen definert av partistrategene. Jeg vet at noen vil klage over husbesøk og telefoner, men det vil oppveies av muligheten til å komme direkte i kontakt med noen som kan svare på spørsmål.
  • La oss få skikkelige folkemøter med mer åpen regi og andre folk enn innpiskete partilakeier som buer og klapper som et latterspor på en sitcom fra 70-tallet. Kutt ut karikaturtegnere, musikk og plantede fattige. Innslagene er mer smertefulle enn operasjonsscenene i Nip/Tuck.
  • Kjør frem partifolk som er engasjert i saker, fremfor å resirkulere de samme trynene i alle debattene hele tiden. TV er nok vel så stor grunn til problemet som politikerne.
  • Snakk om store linjer og visjoner. Legg regjeringsalternativene på hyllen, de skremmer folk fra å stemme. Si noe utenfor manus, fremfor å snakke som en robot. Etter å ha sett en debatt har du sett alle. Samme slagordene blir gjentatt hele tiden.

Å oppfordre folk til å stemme de siste dagene hjelper lite dersom alt som skjer i valgkampen gjør at velgerne mister interessen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: