Filmomelett

Gourmetmat og fin oppdekning kan være godt, men en virkelig matentusiast kjenner igjen en perfekt stekt omelett. Ingrediensene er latterlig enkle: Egg, salt, pepper og noe væske. Likevel, hvor ofte får du ikke slappe og dårlige omeletter. Ihjelstekt, uten den perfekte dissingen, for salt eller mishandlet med stekespade.

Folk som ikke klarer å sette pris på enkel mat (ostesmørbrød eller spaghetti carbonara kunne også vært brukt som eksempl) finner jeg det vanskelig å stole på. Mistanken kommer snikende om at når de skryter av den siste kule restauranten de var på eller eksotiske retten de laget, så er de kun posører. De gjentar det de føler forventes av dem istedenfor å være entusiastiske.

Red eye‘ har fått hard medfart av noen norske filmkritikere. Her har vi et perfekt eksempel på en filmomelett som er fantastisk bra. Enkle ingredienser alle har lett tilgang til, men som selv en mesterkokk ofte roter til.

En mann og en dame møtes på en flyplass. Alt virker svært gemyttelig frem til en skjult agenda blir avslørt oppe i luften. Deretter blir det høk-over-høk i et lite fly og et hus.

Innledningen bygger opp til avsløringen ved å gjøre oss kjent med hovedpersonene og en gruppe karakterer som de møter på sin vei. Alt er gjennomtenkt. Når plottet knyter seg til går det i ett, med unntak av en liten nedtur i sceneskiftet etter at flyet lander.

Wes Craven har vært svært ujevn de siste årene. Varulv-filmen ‘Cursed‘ levde virkelig opp til navnet og skapte bare irritasjon for filmskaper og publikum. I ‘Red Eye’ enkelheten fått frem det beste i grøsserveteranens håndverk.

I ‘Wedding crashers‘ var Rachel McAdams en typisk romantisk interesse. Hun hevet en begrenset rolle noe, men ‘Red Eye’ bekrefter stjernekvaliteter. Heltinnen feller en tåre, men gjør alltid de smarte tingene. Ingen valsing inn i mørke rom på egen hånd her. Til tross for at hun har en sterk motstander, slår hun godt fra seg.

Ambisjoner teller inn på hvordan jeg vurderer en film, så til tross for et stort smil rundt munnen når jeg forlot kinosalen blir det bare en sterk firer. Er du lei av gåseleverpostei og russisk kaviar kan en solid thriller være riktig medisin for å få appetitten i gang igjen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: