To kommentator-tabber i valget

Hadde egentlig tenkt å skrive om TV i dag. Dere har sikkert mest lyst til å lese om noe annet enn politikk, men dere slipper ikke unna. Sesongpremierer for vi ta en gjennomgang av senere i uken. Nå dreier det seg om et par punkter hvor alle tok feil.

Det mest spennende og klare valget på år og dag, fikk vi høre overalt. Nå går folk mann av huse for å stemme på regjeringsalternativer. Å neida. I det mest mobiliserende valget på lenge var deltakelsen 76,1 % mot 75,5 % for fire år siden. Nå kan man si det er en forbedring, men i forrige stortingsvalg ble deltakelsen tolket som en katastrofe, så her ser vi fremdeles tegn til frustrasjon blant velgerne.

Fremskrittspartiet ble valgvinner til tross for at stuntet med å kaste Bondevik ble stemt nord og ned av alle kommentatorer. Merkelig at ikke en ledende stemme så at regjeringsspørsmålet, med unntak av at statsministeren var ufordragelig, spilte null rolle for de fleste velgerne. Hagen visste hva han gjorde og fikk full pott på utspillet.

Venstre gikk mye frem, men i forhold til valgvinnerne Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet er det en dråpe i havet. Jeg tror færre stemte taktisk enn mange ser ut til å mene. Likevel står Sponheim i fare for å miste dem fort hvis han ikke innfrir.

Poenget jeg skulle frem til er imidlertid at hvis vi deler politikerne i sosialistiske og borgerlige, som både NRK og TV2 gjorde i går, så vant de største og tydeligste alternativene på hver side. Når folk går lei av regjeringsdiskusjoner og frustrasjoner med alternative kabaler så er det ditt de hopper. Vinneren stikker avgårde med (nesten) hele gevinsten.

Bloggerne har ikke vært så annerledes i vurderingen av Hagen og valgdeltakelse. Er det sånn at vi raskt jager i samme flokk som journalistene?

Rettelse: Valgdeltakelsen er endret til 76,1 % etter å ha lest dagens leder i Aftenposten, hvilket jo bare gjør poenget mitt tydeligere. Jeg må ha blingset når jeg skrev 77,1 %.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: