Spennende statister, politikere og advokater

Høstsesongen på kopekassen har kommet i gang. Sommersesongen var bra og rapporter om hva som skjer i USA utover høsten tikker inn. Jeg er for lat til å laste ned nye programmer, så denne lille rapporten konsentrer seg om det som blir sendt utover høsten på TV i Norge.

Suverent på topp av listen min er den engelske komiserien ‘The Extras‘ (TV2, fredag). Noen få uker etter min klagesang over tilstanden innen humor på TV kommer denne genistreken om skuespillere som havner et stykke ned på rollelisten.

Sjefen over ‘The office‘, Ricky Gervais, bekrefter med denne serien at han klarer å gjenta suksessen med nye figurer. Pinligheten i ‘The office’ var til tider verre enn operasjonsscenene i ‘Nip/Tuck‘. Latteren gjorde likevel at torturen var til å holde ut.

Etter en episode synes jeg den nye serien er litt bedre enn forgjengeren. Hovedrollen er mindre ekstremt i sin egen verden. Ben Stiller som seg selv traff den selvironiske tonen helt perfekt.

Det samme kan ikke sies om ‘Fat actress‘ (TVNorge, onsdag). En tjukk skuespillerinne med følelsemessige problemer som spiller seg selv må være veldig morsom for å oppveie for pinlighet og selvbevissthet. Det var ikke Kirsti Alley. Serien er en blek kopi av ‘Curb your enthusiasm‘ som dukker opp på NRK på nyåret.

Jack & Bobby‘ (TVNorge, søndag) har vært den største positive overraskelsen for meg så langt. I utgangspunktet kan det høres ut som solid og kjedelig amerikansk drama om en alenemor som oppdrar to gutter. To ting gir serien en helt spesiell kvalitet.

Mest iøynefallende er det at fortellingen foregår i vår egen tid, men dokumentariske intervjuer 50 år inn i fremtiden avslører at en av guttene vil bli amerikansk president. Spennet mellom den tradisjonelle såpeoperaen og glimt av en annen tid skaper en helt spesiell stemning. Og så er jeg veldig svak for fortellinger om den ideelle politikeren som blir antydet. Klumpen i halsen er aldri langt unna.

Moren er dessuten et rivjern, både irriterende og beundringsverdig. Hun er radikal og vet hva hun vil. Samtidig er hun overbeskyttende til det skadelige ovenfor sønnene, men smugrøyker gjerne litt pot med studentene sine. Utrolig irriterende og fascinerende på samme tid. Motsetningsfylte karakterer skaper alltid bra drama.

Advokatserier er mangelvare nå, men ‘Boston Legal‘ (TV3, søndag) forandrer på det. Tenk Ally McBeal uten Armani-feminismen og skru opp kynismen et par hakk, så skjønner du tegningen.

Tempoet er kjemperaskt. ‘Var dette virkelig første episode?’, spurte noen meg. Nye ansikter farer forbi i kjempefart. Fokuset lå i første episode på kontoret. Vi fikk ikke se mange sekundene av en rettsal. ‘I protest, your Honor’, er folk lei av.

James Spader i hovedrollen er en av mine favorittskuespillere. Det gjorde at jeg fikk øynene opp for serien. I tillegg er det flere Star Trek-skuespillere her enn på en SF-konvensjon. Men hvorfor er alle kvinnelige advokater under 30 år? Blir de henrettet når de når moden alder?

Følelsen av å ha sett det før ligger over hele serien, til tross for gode skuespillere og et oppskrudd tempo. Er nok mest interessant hvis du allerede er advokatserie-entusiast.

Kristengrøsseren ‘Revelation‘ (TVNorge, onsdag) forstrekker seg i å prøve å tilfredsstille både Pinsemenigheten og ‘DaVinci koden’-fans. Det hele ender opp i en suppe uten dramaturgi og timing. Bill Pullmann hadde fortjent en bedre serie. Anbefalingen min er å skygge unna.

En klassiker, en bra og en godtatt så langt (i tillegg til de som har gått noen uker) er en bra fangst. Det må jo ikke bli så mye bra på TV at kinogåing og blogging blir skadelidende.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: