Politikk på kornet

For 2 år siden skrev Torgrim Eggen den politiske thrilleren ‘Trynefaktoren‘. Etter å ha lest dialogen fra diskusjonene i valgkampen kunne man være fristet til å tro at forfatteren var synsk. Til tross for at omstendighetene rundt valgkampen i boken og i Norge 2005 er helt forskjellige, er debatten og sakene som diskuteres temmelig like. Inkludert kjolediskusjoner.

Konklusjonen må være at noen av de underliggende strømmene som beskrives i boken ligger i samfunnet, uavhengig av omstendigheter. Eggen må også ha klart å gripe noe om hvordan politikk forgår i Norge.

‘Trynefaktor’ bruker ingen virkelige personer. Alle institusjoner og bedrifter har ukjente navn. Likevel er det lett å kjenne igjen det norske samfunnet. Grepet gir forfatteren en mulighet til skru opp konspirasjonsteoriene et par hakk. Karakterene virker sammensatt av flere virkelige personer, men fremdeles gjenkjennbare.

Språket og opptrinnene gjør ‘Trynefaktor’ veldig underholdende, men historien hindrer boken i å bli noe mer. Alle hovedpersonene er velmenende kløner manipulert av en onde bedriftsmafia. Til syvende og sist er næringslivets gutteklubben grei de som sitter igjen med svarteper.

Når alle min fordommer blir bekreftet og kun venstresidens hovedfiende er slem, blir jeg mistenksom.

Som samfunnssatire tar ikke boken skikkelig tak. Jeg hadde fortrukket en klarere helt som kunne skape resultater. Uten dette måtte hatt mer brodd mot politikere og media.

Øverst på ønskelisten står noe mer enn slentrende beskrivelse av hva som skjer i et drivhus av meningsproduksjon. Mer dybdeboring hadde lett kunne bringe boken fra snakkis til å bli interessant. Kanskje er det koblingen til et samfunn, en kultur og virkelige mennesker som gjør at både politikken og boken ‘Trynefaktor’ virker så overfladisk.

Til tross for en viss tomhetsfølelse etter å ha lest boken ferdig, kan den anbefales som underholdning.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: