Hvem er Høyre?

Opprydningen i organisasjonen etter Høyres tilbakegang i valget foregår litt i sin egen verden. Tatt i betraktning av at kritikk av mediene er sentral i partiets evaluering, har de slukt kommentatorklisjéene om taktisk stemmegivning til Venstre og Fremskrittspartiets regjeringsbombe overraskende rått.

I et intervju i Morgenbladet legger Erna Solberg ut nye snubletråder for seg selv. Om folk som kritiserer Høyre for å glemme verdikonservatismen sier hun: «Mediene henter frem folk fra utsiden som kun fremstår som høyrefolk når de skal kritisere.»

Bernt Hagtvet kan nok sies å være i denne kategorien. Jeg har selv irritert meg over mange som har kommet trekkende med verdikonservatisme for å slå Høyre i hodet med noe hardt.

Listen med folk som i utgangspunktet følte seg hjemme i partiet som kommer med denne kritikken begynner likevel å vokse. Et parti i tilbakegang tjener lite på å støte fra seg tidligere sympatisører og velgere som føler tilknytning til partiet.

Arbeiderpartiet førte en valgkamp som var mer ideologisk enn på mange år. De presenterte en idé om hva Norge kunne bli med en rødgrønn regjering. Høyres svar var hvor gode de var til å administrere og mer av det samme. Retorisk var Arbeiderpartiet og Høyre på forskjellig bane.

Erna Solberg forteller litt forvirret hvordan partiet forholder seg til svarene i spørreundersøkelser de har brukt i evalueringen etter valgnederlaget:

«Jeg har da i alle fall gjennom mine tre samfunnsvitenskapelige mellomfag lært det at folk svarer politisk korrekt på spørreundersøkelser. De oppgir at helse og eldre er de utslagsgivende sakene. Men intervjues de nærmere, viser det seg at de har stemt på lommeboken sin. […] Derfor kan ikke meningsmålingene være retningsgivende for partiet Høyre. Det retningsgivende må være hovedutfordringen i samfunnet.»

Å forholde seg kritisk til svarene i spørreundersøkelsene er helt riktig. Problemet er at Høyre har stolt for mye på den delen av intervjuene som tilsier at lommeboken er utslagsgivende. Erfaringene fra USA tyder på at verdier står i sentrum for folks politiske tilknytning. De trumfer økonomisk egeninteresse når det skal være.

Avslutningen av resonnementet står derfor i kontrast til både mellomkonklusjon og valgkampen Høyre førte. Hovedutfordringene i samfunnet ble det lite plass til innimellom skatteletter, privatisering og fortsatt fremgang.

Skal Høyre få meg tilbake som velger må de slutte å stille spørsmål ved om jeg som kritiker egentlig er høyremann og ta tak i de lange linjene fremfor lommeboken min. Om Høyre skal gå til høyre eller venstre, samt fremtidig regjeringssamarbeide, blir detaljer i denne sammenhengen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: