Overflod av filmer på sør-festival

Film fra sør‘ hadde altfor mye interessant på programmet i år, så jeg har delt årets liste opp i en ‘må se’-del og en ‘hvis jeg får tid’-del. Under følger mine anbefalinger for festivalen som går fra 6. – 16. oktober.

Noen av filmene får vanlige kinopremiere om noen uker. Josef Fares ‘Zozo‘ og Hayao Miyazakis ‘Det levende slottet‘ kan derfor vente litt. Unntaket for denne regelen er den kinesiske fantasy-filmen ‘Seven swords‘. Den gleder jeg meg for mye til. Produsenten Tsui Hark har stått for flere av de siste tiårenes største Hong Kong-suksesser, blant annet ‘A Chinese ghost story’. Til tross for en dalende formkurve og noe blandede kritikker, virker ‘Seven swords’ som underholdende og solid sverdsvinging i et mytisk Østen.

Korea er et av mine favorittland, så i trimmingen av min lange liste var filmer fra denne nasjonen prioritert. ‘3-iron‘ eller ‘Tomme hus’ på norsk er laget av Kim Ki-duk, en av de mest fascinerende regissørene jeg har sett de siste årene. ‘Samaritan girl‘ fra fjorårets festival klarte jeg ikke helt å plassere følelsemessig, men det var vanskelig å ta øynene fra lerretet. ‘Vår, høst, vinter, sommer… vår‘ som gikk i på kino tidligere i år er en innertier.

Andre Korea-filmer er ‘Farlige forbindelser‘ på ‘må se’-listen min, samt ‘Brotherhood of war‘ som ikke er så viktig. Sistnevnte kan kjøpes svært billig på DVD, men det hadde vært gøy å se den på kino.

India er min andre store favoritt. ‘Swades‘ kombinerer regissør Ashutosh Gowariker og superstjernen Sharukh Khan. Oscarfilmen ‘Lagaan‘ var mitt første møte med Bollywood, og det skal bli spennende å se hva regissøren får til i sin nye film. Ryktene sier at han har plumpet uti med et par pinligheter før han nå er tilbake i samme form som ‘Lagaan’ med denne. Sharukh Khan er alltid et sterkt kort. Klassikeren ‘The world of Apu‘ står på ‘kanskje’-listen min.

Geir på Gjemmestedet er en stor entusiast av japaneren Shunji Iwai. Regissøren blir presentert i en kavalkade på 6 filmer. Som en stor entusiast av popkultur og lek med filmkonvensjoner lander jeg på ‘Swallowtail butterfly‘, science fiction som sies å ha vært lakmustesten på om du var kul i 1996 i Japan. Jeg har nesten litt dårlig samvittighet for å ikke se flere filmer i denne serien. Du får si i fra hvilken om det er noen andre jeg må se, Geir!

Argentinske filmer sies å være det hotteste siden lava, men jeg klarer ikke å bli særlig engasjert. ‘City of god’ er den eneste av filmene fra Sør-Amerika jeg ikke har ment har vært sterkt overvurdert de siste årene. Water Salles som er på ‘kritikernes valg’-programmet? Don’t get me started. ‘Kept and dreamless‘ har jeg imidlertid lest noen kritikker av som gjør meg interessert. Inn på ‘kanskje’-listen med den.

Det samme gjelder ‘Tony Tikani‘ fra Japan. En av mine favorittforfattere er Murakami Haruki. At filmen bygger på en av hans noveller fanget min oppmerksom.

Av filmer jeg har sett anbefaler jeg varmt ‘In the mood for love‘ og noe mer avmålt ‘Sympathy for mr Vengeance‘, samt advarer mot ‘Battle Royal II’ som langt fra holder samme standard som originalen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: