Gangstere fra østkanten

Mitt ønske om å være velvillig innstilt til en skikkelig actionfilm på norsk er sterkt. ‘Izzat‘ leverer bilkrasj og skyting med godt trykk. Klipping av scenene kunne vært støere og mer selvsikker, men jeg er imponert over hva filmskaperne har fått til med små ressurser.

Ingen vil kjede seg under ‘Izzat’. Mye skjer og det er forståelig turnert av regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen. Å se den tradisjonelle gangstergenren utspille seg i Oslos gater er forfriskende.

Så er det slutt på lovordene. Under filmen irriterte jeg meg raskt over den episodepregede handlingen. Uten den enerverende fortellerstemme ville historien ha falt fra hverandre. Endeløse beskrivelser av det som er eller burde være tydelig på lerretet demonstrer at kunstig lim er nødvendig for å skape sammenheng.

Følelsemessig tyngde får en tragedie først når publikum har en følelse av at hovedpersonen går under nærmest som en følge av egen storhet. Wasim i ‘Izzat’ er en pregløs helt og underdog mer enn gangsterfilmens anti-helt.

I det klassiske gangsterdramaet slår hovedpersonen seg opp til toppen. Vi fascineres og avskyr han. På slutten når alt går ad dundas tenker vi ‘tenk hvis han med sine talenter hadde startet et firma’. Coppola har sagt ganske direkte Gudefaren-filmene dreier seg om amerikansk kapitalisme. Wasim får aldri en klar personlighet og gjennom hele filmen er han en anonym håndlanger.

Nå kan filmskapere alltid prøve å sprenge genrerammene, men de må være klar over at det er en grunn til at de gamle historiene blir fortalt om igjen. Etter ‘Izzat’ sitter jeg bare følelsemessig forvirret tilbake. Jeg aner at filmen venter en annen og sterkere reaksjon enn den klarer å skape. Min teori er at det er på grunn av dårlig genreforståelse.

For å sette min kritikk på spissen: Jeg vil ha flere klisjéer.

Dårlig strukturering av historien og elendig replikkavlevering tynger en film som har mye trykk og energi. Sluttkarakteren blir en svak treer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: