Bredt sammensatte styrer for innovasjon

Kvinner i styret svekker lønnsomheten, påstår to forskere ved BI. I Dagens Næringsliv (det meste ikke tilgjengelig på nett) blir dette utlagt som et argument mot lovpålagt kvotering av kvinner.

Selv Trygve Hegnar nøler når han blir bedt om å kommentere konklusjonen i Aftenposten (ikke tilgjengelig på nett): «Det er snålt… Jeg nekter å godta at det er noen kjønnsbasert forskjell.» Hans argument mot lovforslaget bygger på prinsipielle innvendinger mot å gripe inn i eierens rett til å sette sammen styret.

En merkverdighet i intervjuet med Hegnar er det at han bruker et eksempel som har lite med saken å gjøre. «Jeg er enda mer overbevist enn før om at for eksempel tre rørleggere må slippe å ha en kvinne i styret sitt bare fordi lovgiveren har vedtatt et lov.»

Pålegget i loven gjelder kun for ASA-organisasjoner. 99 % av norske selskaper er alminnelige akseselskaper. Det er nok få håndverksbedrifter med 3 eiere dette er aktuelt for. Jeg hadde forventet at Trygve Hegnar hadde bedre oversikt over hva dette gjaldt.

I Dagbladet sier sosiolog Fredrik Engelstad at konklusjonen går i mot tidligere forskning som viser at mangfold i styret skaper flere idéer og bedre lønnsomhet. Det og Michael Porters teorier om at staten må stille krav til bedrifter for å utvikle et sunt forretningsklima var min begrunnelse for å støtte lovforslaget for noen måneder siden.

Noe av forskningen til BI-forskerne ligger ute på internett. De har jobbet i flere år med Corporate Governance, styring av bedrifter. Den delen som går på økonomisk effekt av styresammensetningen er imidlertid ikke lagt ut. Flere steder står det henvist til artikler som skal komme februar 2005. Siste oppdaterte lenke er fra mai.

Undersøkelsene Engelstad henviser til demonstrer at innovasjon er bedre i bedrifter med bredt sammensatte styrer. Jeg har en mistanke om at BI-forskerne bruker databasen sin til å sammenligne overskudd og styresammensetning i et og et år. Det sier noe om kortsiktig gevinst, men lite om langsiktige resultater. Å kutte innovasjon kan gi store overskudd der og da, men sjelden over tid.

Undersøkelse av enkeltbedrifter på denne måten gir et øyeblikksbilde på mikronivå, men sier lite om utvikling over tid i et helt samfunn. La oss derfor få forskning hvor man sammenligner utviklingen over tid i bedrifter med forskjellig styresammensetninger. Databasen forskerne har bygget opp burde gi grunnlag for dette. Neste skritt bør bli å sammenligne utviklingen over tid i land med forskjellige holdinger til for eksempel likestilling.

Informasjon om metoden for å komme frem til forskningsresultatet er sørgelig fraværende. Her synes jeg det hviler et stort ansvar på forskerne om å få enkel informasjon av denne typen ut på internett når diskusjoner av denne typen raser. De har jo allerede publisert en del av materialet.

At journalister burde spurt om metodene bak undersøkelsen er en annen ting…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: