Enkel stue, overdådig kunst

Drømmestuen i drømmeleiligheten er i en minimalistisk stil. Hvitt. Bord i knehøyde med puter til å sitte på rundt. Nødvendig underholdningselektronikk skjult i skap. Rot er bannlyst og forvises til et arbeidsrom. Japansk kalligrafi på veggene.

Skal jeg se kunst går smaken i en helt annen retning. Et av mine favorittmuseum er Villa Borghese i Roma. Ikke bare har det overdådig barokkunst, men arkitekturen og dekorasjonene er så overlesset at malerier og statuer nesten forsvinner.

Flommen av inntrykk kan være overveldende. Det krever først en runde for å få overblikk. Så kan man gå inn på de verkene som fanger oppmerksomheten. Uansett er det stadig nye lag å oppdage. Italienerne vet hvordan de skal garantere at du kommer tilbake: Villa Borghese er et av disse irriterende museumene som gir tidsbegrenset adgang.

Nasjonalmuseets utstilling Museumsfeber er hverken på samme nivået i verk eller bygning, men beskrivelsen over kan kanskje forklare hvorfor jeg likte installasjonen så godt. Særlig rommet til høyre holdt en så høy standard at jeg vil stikke innom senere for å ta en titt til.

Verk fra samlingen er hengt opp sortert i tre brede temaer (akt, portrett og et jeg ikke husker), omtrent som på Tate Modern. Verk i flere forskjellige teknikker og fra slutten av forrige århundre frem til i dag henger tett i tett. Fotografier av Louise Lawler gir en meta-kommentar til utstillingen ved å ta bilder av kunst i museum.

Inntrykkene er mange, men sammensettingen av verk er interessant og virker riktig. Museumsfeber er den mest vellykkede utstillingen jeg har sett så langt på Nasjonalmuseet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: