SV styrer mot en mer sentralstyrt skole

Under årets valgkamp insisterte SVs Audun Lysebakken på mer lokaldemokrati. For to år siden snakket Kristin Halvorsen om å gi mer frihet til skolene: «SVs friskole er en tredje vei, mellom Høyres privatisering og Arbeiderpartiets sentralstyrte offentlig skole.»

Kunnskapsminister Djupedal er av en annen mening når kommuner, lærere og rektorer i motsetning til han ønsker å innføre to obligatoriske fremmedspråk: «Kommunene står fritt til å søke fritak. Men dette vil være en nasjonal forskrift som skal følges, og det er ikke hjemmel for å få innvilget fritak i hele kommuner.» (Aftenposten 6.11.05, ikke tilgjengelig på nett)

SV i regjering har allerede i løpet av noen få uker møtt seg selv i døren flere ganger. Jeg synes kravet om politisk renhet er latterlig, både fra tillitsvalgte og kritikere utenfor partiet. I praktiske samarbeidsprosjekter som den rødgrønne regjeringen er kompromissene et tegn på at man er i ferd med å lykkes.

Grunnen til at jeg misliker Djupedals holdning er en annen enn skadefryd. Vilje til delegering til kommuner og å godta at det fører til løsninger man ikke er enig i er en helt nødvendig holdning for å si at man ønsker et sterkere lokaldemokrati.

Holdningen Djupedal legger for dagen i sitatet peker mot en helt annen utvikling: SV ønsker en mer sentralstyrt skole.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: