Oslos største kunstutstilling

Nakne og halvnakne folk på store reklameplakater rett i fleisen kan være påtrengende, men egentlig setter jeg stor pris på at Oslo City gir en fotograf lov til å servere annet enn damer med store pupper, fuktige øyne og halvåpen munn. Bildene av en mann og gravid dame kommer fra en annen virkelighet enn retusjerte undertøysmodeller.

Målet er ganske sikkert å få gratis omtale i avisen. I så måte var resultatet ganske magert for det siste provokasjonsforsøket i forhold til vårens klage fra forbrukerombudet med påfølgende sladding. Hadde det ikke vært for sladdingen hadde bildene av et nakent par, samme som nå er gravide, vært sjokkerende kjedelig. Oslo City takket sikkert for klagen og den påfølgende debatten.

Fotograf Virre Dahl startet reklameoppdragene for kjøpesenteret med en morsom serie religiøse bilder med prislapp på diverse varer fra kjøpesenteret. Deretter husker jeg en serie bilder med en ballettdanser i merkelige, vridde, sexy positurer (min favoritt så langt). I fjor hadde Oslo City også en kampanje hvor mennesker som hadde noen år på baken poserte i klassiske reklamestillinger.

Mesteren på tankevekkende reklame med ganske frie tøyler var Benetton på 90-tallet. Nike og Adidas har vært gode på gi oppdrag til dyktige regissører. Mozell prøvde også å engasjere kunstnere for noen år siden. Jeg vet ikke om kunstnerne følte seg for bundet eller bedriften hadde gitt et dårlig oppdrag, resultatet var ganske kjedelig. Det er ingen selvfølge at kunst og reklame gir gode resultater.

Plakatene for Oslo City gir meg samme følelse en god utstilling av moderne kunst gir: Et lite støt i hjernen og en inngangsport til å se verden fra en annen synsvinkel.

All kunst oppstår under begrensninger. Om private eller det offentlige betaler gildet spiller liten rolle for føringene som blir lagt. Kreativitet uten rammer blir uansett kjedelig og friksjonsfri. Opp gjennom kunsthistorien er nesten alle de store verkene vi beundrer i dag blitt sponset av rikmenn eller kirken.

Det er godt å se at interessant fotografering finnes utenfor kunstgallerienes, museumene og samlernes lukkede rom.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: