Fare, fare krigsmann

Som en reaksjon på tidligere tiders fokusering på generaler og store slag i historietimene har jeg blitt oppdratt med hverdagsliv og en barnetilpasset versjon av fortiden. Konger og annet fintfolk fantes fremdeles, men de ble ofte skjøvet til side for kultur og alternative perspektiver. Væpnet konflikt var i beste fall abstrakt beskrevet. Selv i voksen alder føler jeg at krigshistorien blir skjøvet til side for andre temaer i generelle historiebøker.

‘From Armageddon to the fall of Rome’ fokuserer på de store slagene i antikken. Plutselig blir det lettere å forstå hvordan den klassiske greske holdningen ble skapt i møte med invaderende persere. Eller hva som drev den politiske maskinen i Romerriket som gjorde at en 500-år gammel republikansk styreform ble omskapt til et keiserdømme.

Fortellingene er selvsagt medrivende som helte-epos. De viser også de mørke sidene av hva mennesker kan gjøre. Det er ikke uten grunn at folk interessert i ledelse liker å lese historier av denne typen. Eksemplene på strategi og lederskap har fremdeles relevans i dag.

Dessverre lever ikke forfatteren Erik Durschmied opp til oppgaven. Språket bli ofte latterlig svulstig. Skillet mellom fakta og fiksjon er uklart. Kildehenvisninger hjelper lite når andrehåndskilder blir brukt som sannhetsbevis. Temaet for boken er veldig interessant, men den er frustrerende for lesere med kritisk sans. Jeg tar gjerne i mot forslag på andre bøker om temaet.

Noen nyere eksempler på hvor interessant krigshistorie er kan jeg anbefale mer helhjertet.

Både filmen og boken ‘Black Hawk Down‘ er blant mine absolutte favoritter. Den handler om en amerikansk militær operasjon i Somalia i 1993 for å sikre utdeling av mat til fattige. En aksjon for å fange en krigsherre går så galt som overhodet mulig, når tusenvis av somaliere angriper.

Jeg blir skikkelig provosert av norske kritikere som mente filmen var amerikansk propaganda. Poenget med filmen er å vise hvordan politikk spiller liten rolle når soldater havner i kamp. Da er det bare fyren ved siden av som er viktig. Presidenten og den høyere militære ledelsen svikter soldatene i felten.

Etter en liten innledning består ‘Black Hawk Down’ av sammenhengende kamper. Regissøren Ridely Scott balanserer visuell oversikt og kaoset soldatene opplever mesterlig. Nå må jeg bare få kjøpt 3-disc-utgaven jeg har siklet på så lenge.

For de som ønsker mer bakgrunn og perspektivet til somaliernes på hendelsene anbefales boken til Mark Bowden filmen bygger på. Den går i dybden og viser flere sider av konflikten. På spørsmålet om hva USA burde ha gjort sier forfatteren (i min formulering) at de burde stått mot det internasjonale presset om å aksjonere, men når de først var i gang burde de holdt ut etter at den politiske situasjonen gjorde at de følte seg tvunget til å avbryte.

Fog of War‘ har det motsatte perspektivet, mannen på toppen som tar avgjørelser. Robert McNamara var med i arbeidet med å planlegge de mest brutale brannbombe-toktene under andre verdenskrig mot Japan og forsvarsminister under Vietnam-krigen.

Hans beskrivelse av den nære historien får meg til å miste pusten. Mye er nok avledningsmanøvre for å rettferdiggjøre egne handlinger, men åpenheten om egne feilbedømminger og konsekvensen av dem er utrolig. På godt og vondt gjør dokumentaren det lettere å forstå hvilke spill som ligger bak en moderne krig. Alt er understøttet av interessante bilder og lydopptak. Musikk av Phillip Glass er et stort pluss.

Å forstå krigshistorie er viktig for å forstå hva som skjer i verden i dag. Et idealisert bilde av verden kan være nyttig for å ha noe å jobbe mot, men det er ikke nok for å komme dit vi vil.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: