La oss høre hva folk mener

Grensen for ytringsfrihet bør være vid, veldig vid. Å få alle meninger på bordet gjennom offentlig debatt er den eneste måten å imøtegå dem på.

Oppfordring til alvorlige ulovlige handlinger og utføring av dem er stedet å trekke grensen. Sjølie-dommen i Høyesterett og pastor Greens uttalelser om homofile er vel innenfor det som bør være lovlig.

Sensur gjennom hva det er lov å mene og hva som blir trykket i aviser kan være vel så alvorlig som klønete lover. Å tie et tema ihjel er gjødsel for skjulte fordommer. Det gjør at de vokser seg så store og sterke at de blir umulig å stoppe.

Egentlig dreier det seg ganske mye om debattkultur, åpenhet for andre syn og mot til å si hva man mener. Både følelseutbrudd og rasjonalitet er en del av den offentlige diskusjonen, men de kan være vanskeligere å skille enn man skulle tro.

Et hvitglødende raseri kan være fornuftig. Saklighet kan være etterrasjonalisering av en magefølelse. Sånn må det være så lenge samfunnet består av mennesker. Så får man heller drive litt meta-samtaler om ordskiftet underveis. Jeg har uansett tro på en vid ytringsfrihet er bedre enn lokket for mange lovreguleringer legger på den offentlige samtalen.

Rettssalen er en dårlig arena for diskusjoner om vitenskap og moral.

Det tok litt tid å finne et svar på utfordringen fra Morten Magelsen på Morbus Norvegicus. De andre svarene så langt tyder på at norske bloggere har veldig klare meninger om viktigheten av en åpen debatt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: